Hlavní obsah

HIM: Jsou tam riffy ve stylu Black Sabbath

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina HIM vydává nové album Venus Doom. Bubeník Gas při té příležitosti zodpověděl Právu pár otázek.

Článek

Máte za sebou léto nabité koncerty, vydáváte novou desku. Jste spokojen se současnou pozicí kapely HIM?

Ano. Myslím, že vše jde tak, jak má. Jasně že by to mohlo být lepší. Ještě nejsme Metallica...

S kapelou Metallica jste byli začátkem léta na turné. Jaké to bylo?

Pořád jsem velký fanoušek Metalliky. Pomatuji si, že když jsem byl mladší, bylo pro mě těžké u nich přijmout jakoukoli předkapelu. Chtěl jsem prostě jít na koncert a slyšet je. Něco podobného se stalo i nám. Hlavně v Anglii na nás publikum dělalo neslušná gesta, někteří lidé i bučeli. Ale celkově to vidím jako pozitivní zkušenost, hlavně proto, že hrát s nimi byl můj sen. Vždy jsem si říkal: "Klidně si sni, ale tohle se nikdy nemůže stát." A vidíte, bylo to krásné.

Souhlasíte s tím že vaše nové album Venus Doom je nejtvrdší, jaké skupina HIM kdy nahrála?

Ano, rozhodně. Jsou na něm velmi tvrdé kytarové riffy ve stylu Black Sabath, kytarová sóla, která jsme na několika posledních albech neměli. Nyní jsou v každé písni. Hraje tam víc bicích, je tam dokonce i sólo na bicí. Krátké, ale je tam.

Autorem textů je tradičně váš zpěvák Ville Valo. Zajímají vás jako bubeníka?

Trochu o nich mluvíme. Na albu jsou nejosobnější texty, jaké kdy Ville napsal. Psal je v době, kdy se rozešel se svou snoubenkou, byl s ní hodně dlouho. Singl, který se jmenuje Kiss of Dawn, napsal pro našeho přítele, který se loni zabil. Oběsil se. Takže jsou to doopravdy velmi osobní texty.

Proč jste na obal použili obraz Davida Harouniho?

To je docela hezký příběh. Na loňském americkém turné se Ville procházel po New Orleans, aby si koupil nějaké knihy. Narazil při tom na galerii, kde měli Harouniho obraz ve výloze. Zaujal ho, dost se mu líbil. Tak se zeptal na cenu a koupil si ho. Pak nám ho ukázal a ptal se, jak se nám líbí. Byl v pohodě. Nakonec nám Ville prozradil, že uvažuje o tom, abychom ho použili jako obal příštího alba.

Byli jste nedávno na Revolution Tour spolu s Linkin Park, Placebo, My Chemical Romance a dalšími. Co tyto kapely spojuje?

Hudebně je každá trochu jiná. Je jasné, že lidé přicházejí hlavně na Linkin Park a My Chemical Romance, ale jsou zvědaví i na ostatní. Vždy to začíná zvolna. Říkají si, co jsme za kapelu. Asi nás nikdy předtím neslyšeli. Ale konečná odezva bývala dobrá. Jsem si jist, že jsme někoho nalákali a získali nové fanoušky.

O čem přemýšlíte před tím, než vstoupíte na pódium?

Asi půl hodiny před vystoupením se začnu protahovat a obvykle vypiju litr vody. A pak se snažím o jakousi meditaci. Vyčistit si hlavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám