Hlavní obsah

Cenu Knižního klubu dostal román o atentátu na Heydricha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Román o atentátu na Reinharda Heydricha zvítězil ve dvanáctém ročníku literární soutěže Knižního klubu. Autorem příběhu s názvem Dva proti Říši je osmatřicetiletý Jiří Šulc, kdysi pracovník tajné služby, nyní úředník v Bruselu.

Článek

"Román, který zaujme strhujícím dějem i výbornou psychologií postav, nabízí stále inspirující příběh o skupince statečných vojáků, jednom diktátorovi, zradě, smrti a svobodě," říká o knize nakladatel. Právě vydání knihy je kromě prémie 50 000 korun oceněním za vítězství v soutěži.

V reakci na nástup Heydricha do úřadu zastupujícího říšského protektora, který přinesl novou vlnu teroru, se rozhodla exilová vláda v Londýně a její zpravodajská služba k odvážnému plánu - v několika skupinách jsou v protektorátu vysazeni parašutisté, dva z nich tvoří skupinu Antropoid: Josef Gabčík a Jan Kubiš.

Atentát na říšského protektora Heydricha rozpoutal odvetnou akci v podobě likvidace Lidic a na základě udání gestapo obklíčilo kostel sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kde se skupina parašutistů a atentátníků skrývala. Odpor hrstky mužů trval několik hodin, někteří padli při obraně kostela, zbylí čtyři zvolili, uvěznění v zaplavované kryptě a již bez munice, sebevraždu.

Kostel s kulkama

Autor románu Jiří Šulc se narodil v Praze, kde také vystudoval právnickou fakultu. Během čtyř let střední školy v Resslově ulici chodil denně kolem kostela se stopami kulek ve zdech. Počátkem 90. let opustil svůj dětský sen stát se kriminalistou a vstoupil do tajné služby, kde strávil skoro 16 let.

Na psaní mu tehdy mnoho času nezbývalo, vrátil se k němu po letech a po několika neúspěšných pokusech vznikl román Dva proti Říši - popis událostí, které se skutečně staly a jež jsou jedněmi z mála skutečně hrdinných okamžiků českých dějin.

Šulc před několika lety odešel do Belgie a začal pracovat pro Evropskou komisi. Psát nepřestal - v současné době studuje prameny k dalšímu příběhu, tentokrát jen volně inspirovanému skutečnými událostmi druhé světové války.

Ačkoli jsou v Česku desítky literárních cen, jen málo z nich vyhlašují nakladatelé. Navíc většina z nich oceňuje publikace již vydané. Knižní klub nabízí možnost publikovat původní dílo, garantuje vydání a autora odměňuje prémií.

Za uplynulých 11 let existence ceny již dva její laureáti získali ocenění v rámci soutěže Magnesia Litera, další získala nominaci.

Do třináctého ročníku lze přihlašovat zatím nepublikované ani v jiném nakladatelství smluvně nevázané novely či romány v rozsahu 200 až 400 stran do 31. prosince 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám