Hlavní obsah

V Kácově končí sedmý ročník O2 Sázavafestu

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli, kdy se hraje na jediném pódiu a vstup na akci je zdarma, skončí v Kácově na Kutnohorsku sedmý ročník O2 Sázavafestu. Na multikulturní festival, který mezi hudebními patřil k nejdelším, se od středy minulého týdne přišlo podívat a pobavit přes dvanáct tisíc diváků.

Článek

"Festival dopadl nad očekávání, v podstatě proběhla ta nejoptimističtější verze. Bylo perfektní počasí, přišel dostatek lidí a ti, stejně jako účinkující, přijali nový areál jako dobrý," řekl Právu ředitel festivalu Pavel Kloupar. "Tímto ročníkem se festival posunul co do kvality i kvantity. Pro příští roky bychom chtěli jeho laťku nadále zvedat."

Tři hvězdné okamžiky

O2 Sázavafest zažil během tří hlavních a dvou doplňkových dnů na čtyřech pódiích přímo v areálu a jednom na nádvoří místního zámku několik uměleckých vrcholů.

Ve čtvrtek jím byla britská zpěvačka Skye, bývalá členka skupiny Morcheeba. Několik dní před svým příjezdem do Česka dostala od bývalých hudebních kolegů nabídku, aby se do Morcheeby, ze které byla vyhozena, vrátila. S úsměvem jen podotkla, že je to nesmysl, neboť v současné době se plně věnuje sólové dráze. Na pódiu pak byla přesvědčivá, jen trochu monotónní.

"Poslala nám děkovnou esemesku, ve které stálo, že to byl její nejlepší koncert v Česku," poznamenal Kloupar.

Kosheen zářil

V pátek večer patřilo pódium britské skupině Kosheen a jejímu příjemnému a přesvědčivému popdanceovému vystoupení. Přijeli v pěti, kapela hrála z velké části živě a zpěvačka Sian Evansová dokázala, že si ví rady i s těžkými vokálními pasážemi. Na rozdíl od Skye netrpěl jejich koncert tempovým stereotypem, takže se stali největší hvězdou O2 Sázavafestu.

V sobotu večer se nejdříve jedni po druhých a poté při společném jamování představili Dan Bárta a skupina Illustratosphere, Monkey Business a J.A.R.

"Jam session je zábavná věc, ale v patnácti lidech na pódiu je to velice náročné," podotkl Roman Holý z Monkey Business a J.A.R.

Otazníky kolem Výběru

O2 Sázavafest přinesl rovněž řadu vynikajících vystoupení účinkujících, kteří na propagačních plakátech nebyli psaní velkými písmeny. Francouzi Electric Bazar Cie nabídli uvolněnou směsku ska, funky a šramlu, byli zábavní a otevření. Devítičlenná maďarská formace Pannonia All Stars Orchestra roztančila diváky bláznivým ska, české Imodium předvedlo, že jeho akustické koncerty jsou možná lepší než elektrické, Support Lesbiens zase, že jejich koncerty jsou vyrovnané a velice profesionální.

Zvláštního ocenění se dostalo skupině Pražský výběr II. Hudebně je nadprůměrná, její členové předvádějí instrumentální kousky, nad nimiž zůstává rozum stát. Pravda, někdy ztrácejí svou funkčnost, ovšem kvalitu jim nikdo neupře. Kocábovy texty se však natolik s mluvou mládeže pod pódiem míjejí, že výsledkem je velký otazník. Reakce na kapelu jsou proto velmi vlahé, přitom si posluchač minimálně z padesáti procent odnáší silný umělecký zážitek.

Pátá scéna letošního O2 Sázavafestu byla v Kácově na zámku. Hrálo se na ní v pátek a sobotu, vstup byl zdarma a diváci mohli do pokladničky u vchodu přispět na obnovu chátrající památky.

"Příští rok bych zase rád přivezl nějaké velké kapely. Bude to také záležet na tom, jestli budu mít silné sponzory. Bez nich bych si zahraniční hvězdy nemohl dovolit," sdělil na závěr Pavel Kloupar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám