Hlavní obsah

ČT na podzim nabídne nový seriál Hraběnky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jeden z hlavních bodů v podzimním vysílacím schématu považuje Česká televize svůj nový původní sedmnáctidílný seriál Hraběnky. Podle tvůrců se seriál bude od jiných lišit tím, že je natočen filmovým způsobem s výraznými hereckými výkony. O ty se před kamerou mají postarat herci Josef Abrhám a Jana Hlaváčová v hlavních rolích a řada dalších jejich kolegů. První díl odvysílá ČT1 v pondělí 3. září v hlavním čase od 20:00.

Článek

Seriál nabídne divákům osudy Josefa Hraběte, jehož ztvárnil právě Abrhám, spojené zejména s budováním jeho zemědělské farmy a jeho rodinou. Kromě manželky v podání Jany Hlaváčové ji tvoří také čtyři dcery. O jejich role se podělily Zuzana Bydžovská, Lenka Vlasáková, Andrea Elsnerová a Zuzana Vejvodová.

"Není to patrně seriál, na který jsou dneska diváci zvyklí. V Hraběnkách jde hlavně o vztahy, které mají lidem co říct a jsou dost pečlivě prokomponované. Doufám, že se bude seriál lišit svou filmovou řečí a hereckými výkony," míní režisér Jaroslav Brabec.

Jako režisér či kameraman je podepsán pod několika filmy, seriál vytvořil poprvé. Podle šéfdramaturga Centra dramatické, divadelní a hudební tvorby ČT Ivana Hubače bylo pro tvůrce důležité obrazové ztvárnění seriálu. "Hledali jsme proto režiséra s výrazným výtvarným viděním," podotkl k volbě seriálového debutanta Brabce.

Chramostová i Krajčo

Scénář k seriálu napsali Ivo a Eva Pelantovi, za kamerou stál Petr Koblovský, hudbu složil Jan Jirásek. V seriálu se objeví řada známých herců, mimo jiné i Vlasta Chramostová. "Neumím mu odříct, tak jsem šla i do seriálu...Dělala jsem s ním asi pětkrát a vždycky jsme byli na něco nominovaní," řekla přítomným Chramostová. O herečce a jejím muži, kameramanovi Stanislavu Milotovi, natočil Brabec snímek Paralelní portrét. Chramostová již dříve účinkovala v Brabcově televizním filmu P.F.77, koncem 90. let pak hrála v jeho celovečerním snímku Kuře melancholik.

V seriálu Hraběnky se také objeví Richard Krajčo, Josef Vinklář, Veronika Freimanová, Vladimír Dlouhý, Jiří Langmajer či Martin Stropnický. Česká televize je tradičním tvůrcem původních seriálů a hodlá v tom pokračovat.

ČT má roztočených několik seriálů

"Od roku 2003 jsme do seriálové tvorby investovali přes miliardu korun. V seriálech pokračovat budeme, na podzim budou mít premiéru tři včetně Hraběnek, roztočeno máme několik dalších," podotkl generální ředitel ČT Jiří Janeček. Uvedl, že natočení seriálu stálo 78,8 miliónu korun. Původní seriály byly léta doménou Československé a posléze České televize. Na jaře 2005 se přidala Prima se svou ságou Rodinná pouta, kterou posléze přeměnila na současné Velmi křehké vztahy, na podzim pak Nova s první řadou Pojišťovny štěstí a adaptací původně španělského seriálu Redakce.

Od té doby jsou původní seriály pravidelnou součástí vysílacích schémat všech televizí a například loni na podzim je soukromé stanice vysílaly od pondělí do čtvrtka v hlavním večerním čase od 20:00. Nejsledovanějším českým původním seriálem je dosud Nemocnice na kraji města po 20 letech; nyní vzniká i třetí pokračování. Druhou řadu "Nemocnice" sledovalo na přelomu let 2003 a 2004 podle údajů ČT v průměru 3,267 miliónu dospělých diváků, tedy 38,6 procenta dospělých. První Pojišťovna štěstí na Nově lákala ve druhém pololetí roku 2004 v průměru jen o 11 000 diváků méně. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám