Hlavní obsah

Prima váhá s digitalizací mimo Prahu

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Televize Prima zatím vysílá digitálně jen v Praze a ve středních Čechách, zatímco Česká televize již vysílá digitálně i na Domažlicku a Ústecku z Bukové hory. S digitalizací Prima nespěchá. Má mnoho výhrad k digitální novele. Vadí ji také, že neřeší rozvoj regionálního vysílání v digitální éře.

Článek

"My zatím Bukovou horu nemusíme (analogově) opustit, my si dopočítáváme dopad. Někde vypneme, někde zapneme. Nemůžeme si dovolit, abychom ztratili penetraci (pokrytí počtu obyvatel signálem Primy - pozn. red.). Spustíme to, až budeme mít jistotu, že digitálním vysíláním zasáhneme více diváků než analogovým vysíláním," prohlásil výkonný ředitel Primy Petr Chajda v pondělí.

"Regionální vysílání pokračuje na nuceně sdílených kmitočtech, jako pohrobek analogové éry. Chtěl bych, abychom dali regionálním stanicím šanci se rozvinout, realizovat svůj byznys plán, svou programovou myšlenku a programové schéma. Dejme jim šanci vysílat, ať ukáží nám všem, co jsou schopni," řekl Chajda. Vyřešit by to měl podle něj zákon.

Ve hře jsou milióny

Prima by uvítala, kdyby se zrušilo křížení vlastnictví mezi vysílatelem a provozovatelem sítí a chtěla by čtyři kompenzační licence, i když akceptuje navržené dvě kompenzační licence. "Stejně jako Nova jsme zaplatili 200 miliónů korun za prodloužení analogové licence do roku 2018," připomenul Chajda.

Naznačil, že by Prima by ráda čerpala část nákladů na digitalizaci ze státního radiokomunikačního účtu. Na něj však zatím  zřejmě nemá nárok, protože ji k přechodu na digitální vysílání nenutí přeshraniční rušení signálem sousedních zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám