Hlavní obsah

Mutya Buena: oddechovka pro letní večery

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpěvačka Mutya Buena (ex Sugababes) vydala sólovku Real Girl, na níž přetavila r'n'b prvky v relativně inteligentní pop s pohodovým zpěvem a houpavou basou. Příjemná kulisa pro letní relaxaci, pokud vám nevadí velmi neoriginální tvorba s neustálými odkazy ke starým hitům.

Článek

Mutya Buena je vyzrálá interpretka, která zvládá zpěv s r'n'b šmrncem levou zadní. Se svým hlasem si umí pohrát, dobře odměřuje emoce, ví kde přidat a kde ubrat. Místy tak připomíná třeba Mary J. Blige, Joss Stone nebo Macy Gray.

S melodiemi je to popravdě řečeno poněkud slabší. Největší pecky - Just a Little Bit, Real Girl, Breakdown Motel nebo B Boy Baby - jsou sice chytlavé jako vteřinové lepidlo, ale brzy vás napadne: tohle jsem už někde slyšel.

Ten pocit není náhodný. Např. B Boy Baby není nic jiného než slavná Be My Baby od The Ronettes (monumentální hit 60. let, který už je takovou historickou památkou, že ho archivují i v knihovně amerického kongresu). Nová skladba se sice jmenuje jinak, ale pořád je to jen špatná kopie.

Podobný případ je Real Girl, písnička téměř dokonalá po stránce zpěvu a celkového zvuku, jenže nejdůležitější melodický motiv si vypůjčila z hitu Lennyho Kravitze It Ain't Over Till It's Over. Pilotní singl desky je založen na notoricky známém nápadu jiného umělce. Trochu rozpačité, ne?

Mutya Buena: Real Girl, Universal 2007

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám