Hlavní obsah

Svět fyzického divadla míří na Smíchov

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kterýsi pedagog předpověděl studentovi JAMU Viliamu Dočolomanskému, že buď s divadlem dobude svět, nebo se zblázní a umře. Znovu jsem si ten výrok připomněl před Festivalem Farma 2007. Uskuteční se v Praze od soboty do konce května s podtitulem Mezi kulturami / Mezi divadlem a jiným žánrem.

Článek

Dočolomanského soubor Farma v jeskyni s fantaziemi Sclavi a Čekárna svět dobyl. Loni bylo jeho divadlo úspěšným účastníkem festivalu v Edinburku. Úspěchy slavilo také v Koreji, v jižní Americe...

Nyní se divadelní svět stěhuje do Prahy, přesněji do Švandova divadla a do jeho experimentálních prostor. Tím je třeba Preslova 9 na smíchovské Porthaimce za kostelem sv. Václava. Stanou se jimi ale i Studio, hlavní scéna Švanďáku nebo v sobotu v 17 hodin ulice mezi Národním a Švandovým divadlem: Podlehnou Invazi korejských bubeníků Dulsori.

Argentinec Javier Cura v jeho fantazii Los otros nosotros. Foto: Archív Práva

Bubeníci z Koreje festival v neděli v 19 hodin oficiálně zahájí. Hned po nich představí Farma svoji úspěšnou Čekárnu, feérii upamatovávající na žilinské nádraží Zárečie, odkud byli deportováni slovenští Židé do táborů smrti, na což by dnes ráda zapomněla kdejaká, a nejenom žilinská slota.

Světové premiéry chystají v Praze v pondělí Mariana Sadovská, která představí laponský mystický joik, a švédský Jus De La Vie s Kódy života.

Lahůdkový krám světa

Lahůdkou bude úterní a středeční Itsi Bitsi, vystoupení legendárního dánského Odin Teatretu Eugenia Barby. U nás vystoupí poprvé a připomenou atmosféru 60. let a jejich drogy na úsvitu květinové svobody.

Nejenom zákuskem budou Los otros nosotros (My ostatní), kontaktní tangová improvizace multidisciplinárního Javiera Cury z Argentiny a tanečnice Leilani Weis z Chile nebo taneční sólo Lynn Švédky Charlotty Öfverholmové.

Program festivalu je k dispozici na www.infarma.info. Nebudou chybět ani workshopy, dokumenty, přednášky, noční muzicírování. A nádavkem čtvrteční Work Demo Celebration / Miniatury, společné vystoupení účastníků festivalu. Je se opravdu na co těšit!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám