Hlavní obsah

Pražský výběr 2, nikoliv Pražský výběr

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Michael Kocáb, Klaudius Kryšpín a nový Pražský výběr 2 má s původním Pražským výběrem poměrně málo společného. Je to zcela nová rocková skupina, berme desku Vymlácený rockový palice jako debut.

Článek

Pražský výběr 2 je tvrdá rocková skupina se silným příklonem k elektronickým pazvukům a jiným studiovým divočinám. Kytarista Glenn Proudfoot hraje jako kulomet, nahlas a rychle. Posluchači Pražského výběru mají ovšem v paměti pavlíčkovskou jazzrockovou rafinovanost a na tuhle strunu Proudfoot zkrátka nebrnká. Nemá důvod někoho imitovat.

Pokud někdo čeká od Výběru 2 "něco jako starej Výběr", bude patrně zmaten, v horším případě zklamán. Deska je elektronická, dunivá, experimentální, možná jedna z nejalternativnějších českých rockových desek za dlouhou dobu. Za nezvyklé je možno označit zběsilé mezihry, které porcují písničky na mnoho částí. Divoké rytmické zvraty a více než minutové sólo na baskytaru si hudební dramaturgy Radiožurnálu patrně nezískají.

Texty jsou nejsilnější spojnicí se starým Výběrem. Kocáb je příliš inteligentní na to, aby psal úplné banality, a tak je i tentokrát společensky angažovaný. Drží se svých obvyklých témat - kritizuje komunisty, byrokracii, konzum. "Ačkoliv jsem nebyl jinej, dnes už mi to šťávy vrací, chce to vzpouru, provokaci," říká. Uvidíme, jestli jeho vzpouře fanoušci porozumí.

Pražský výběr 2: Vymlácený rockový palice, Sony BMG 2007

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám