Hlavní obsah

Premiéry - Spider-Man 3, Sherrybaby i Ve stínu Beethovena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden má premiéru třetí díl superhrdinské ságy Spider-Man, drama o posledních letech života slavného skladatele Ve stínu Beethovena nebo drama Sherrybaby. Do filmového klubu si můžete zajít na film Carlose Saury Carmen.

Článek

Spider-Man 3

Ve filmu Spider-Man 3, založeném na legendárních sériích Marvel Comics, se Peterovi Parkerovi konečně podařilo najít rovnováhu mezi jeho oddaností vůči M.J. a jeho povinnostmi superhrdiny.

Ale na obzoru se chystá bouřka. Když se jeho oblek náhle změní na černočerný a vzrostou jeho schopnosti, také to přemění Petra, vynese to na povrch temnou, pomstychtivou stránku jeho osobnosti, nad kterou se pokouší získat kontrolu. Pod vlivem svého obleku se Peter stává přespříliš sebevědomým a začíná zanedbávat lidi, kterým na něm nejvíc záleží. Peter je donucen vybrat si mezi svůdnou mocí svého nového obleku a soucitným hrdinou, kterým kdysi býval. Musí překonat své osobní démony, když dva nejobávanější zločinci Sandman a Venom spojí svou jedinečnou moc a žízní po odplatě vůči Peterovi a všem, které miluje.

Spider-Man 3, USA 2007, 140 min., český dabing, režie: Sam Raimi, hrají: Tobey Maguire, Kirsten Dunstová, James Franco, Thomas Haden Church, Topher Grace, Bryce Dallas Howard , James Cromwell, Rosemary Hartusová, J.K. Simmons...

Sherrybaby

Snímek Sherrybaby, který byl podle autorčiných slov inspirován reálným osudem její kamarádky z dětství, se opírá o přesvědčivý výkon Maggie Gyllenhaalové v titulní roli a prozrazuje autorčinu dokumentaristickou zkušenost. Ilustruje mechanismy návratu delikventů do standardní společnosti a je rovněž obecnější úvahou o mladých lidech, kteří v životě selhali a snaží se o nápravu.

Sherry Swansonová, která byla závislá na drogách a spáchala loupež, se vrací z vězení. Přímočará mladá žena se snaží zařadit do běžného života. Naváže kontakt s bratrem Bobbym, který vychovává její dceru Alexis. S holčičkou, na níž jí velmi záleží, se pokouší obnovit normální vztahy.

Nějakou dobu se zdá, že prolomí nedůvěru okolí a dodrží své předsevzetí fungovat jako zodpovědná matka. Úspěšně abstinuje a získá místo vychovatelky malých dětí. Zmatená Alexis však vyrůstá pod vlivem bratrovy manželky Lynn, která na Sherry žárlí. Odcizení dívenky s její skutečnou matkou se prohlubuje. Sherry, jež se mezitím spřátelí s drsným sympaťákem, propadne beznaději a znovu sáhne po drogách...

Sherrybaby, USA 2006, 96 min., české titulky, režie: Laurie Collyer, hrají: Maggie Gyllenhaalová, Brad William Henke, Sam Bottoms, Ryan Simpkins, Giancarlo Esposito, Danny Trejo...

Ve stínu Beethovena

Jemný příběh o posledních letech života Beethovena - jeho vášni, žádostivost, utrpení, jeho lásce a jeho genialitě. Beethoven právě dokončuje devátou symfonii, jeho nejvýznamnější dílo. Je hluchý, nemocný, ve špatných náladách, zpitý a naprosto sám. Lidé ho obdivují a zároveň jím pohrdají, nikdo mu nerozumí a není zde nikdo, kdo by mu pomohl v jeho nejhorších chvílích - až na mladého ctižádostivého skladatele, jeho múzu i strážného anděla, který se objevil v jeho životě.

Jejich vztah, nejprve neohrabaný až trapný se brzy změní v opravdové přátelství a vzájemně prospěšné hudební partnerství. Partnerství, které umožnilo premiéru Deváté symfonie a dalo v posledních chvílích Beethovenovi mnoho štěstí a poklidu.  

Copying Beethoven, USA / Německo 2006, 104 min, české titulky, režie: Agnieszka Holland, hrají: Ed Harris, Diane Kráterová, Matthew Goode, Phyllida Lawová, Ralph Riach, Matyelok Gibbs...

Carmen

Carmen je prostředním dílem v trilogii režiséra Carlose Saury, vřazeným mezi filmy Krvavá svatba a Čarodějná láska. Rovnocenným režisérovým spolutvůrcem v nich byl tanečník a choreograf Antonio Gades, který v Carmen hraje sebe sama a zároveň roli dona Josého. Saura ve specifickém žánru stylizovaného tanečního filmu obnažuje uměleckou fikci a hereckou mimezi jako svéprávné, inspirativní tvůrčí složky. Ve filmovém příběhu vycházel jak z románu Prospera Mériméea, tak z proslulé opery Georgese Bizeta o nespoutané cikánce Carmen, která navzdory své vášnivosti dává přednost svobodě před láskou, i za cenu smrti.

Filmový příběh se odvíjí paralelně s reálnou love story, která vznikne mezi protagonisty při zkouškách na baletní představení. Taneční výraz vstupuje i do soukromého vztahu Josého a Carmen, tancem v pohybové stylizaci vyjadřují dialog, erotický vznět, něžné vyznání i prudký spor. Skrze tanec herci projevují emoce postav i své vlastní....

Carmen, Španělsko 1983, 102 min., české titulky režie Carlos Saura, hrají: Antonio Gades, Laura del Solová, Paco de Lucía, Marisol, Cristina Hoyos, Juan Antonio Jiménez...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám