Hlavní obsah

Zemřel slavný ruský hudebník Mstislav Rostropovič

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po dlouhé nemoci v pátek zemřel světoznámý ruský hudebník a dirigent Mstislav Rostropovič (80), uvedl server BBC.

Článek

Mstislav Leopoldovič Rostropovič patřil k celosvětově uznávaným osobnostem klasické hudby. Hrál na violoncello a na klavír, dirigoval a vyučoval. Narodil se v roce 1927 v ázerbajdžánském Baku, v silně muzikální rodině. V deseti letech začal studovat na Moskevské konzervatoři, později tam učil. V roce 1955 se oženil s pěvkyní Galinou Višněvskou.

V sedmdesátých letech se veřejně zastal spisovatele Solženicyna a posléze byl nucen opustit i s manželkou vlast. Bylo mu odebráno občanství a domů se mohl podívat až po pádu komunismu, na sklonku života se dočkal i oficiální pocty od ruského prezidenta. V 70. a 80. letech koncertoval po celém světě, pobýval například v USA a ve Velké Británii.

Jeho osud byl od začátku spojen s Prahou. Tam na sebe v roce 1950 strhl pozornost vítězstvím v mezinárodní violoncellové soutěži na Pražském jaru. Zaujal svým pojetím Dvořákova Koncertu h moll. V roce 1952 úspěch zopakoval s Českou filharmonií pod taktovkou Karla Ančerla.

Reklama

Výběr článků

Načítám