Hlavní obsah

Neobyčejní The Pelican přiletí do čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

4. dubna 2007

Hudba americké čtveřice The Pelican cloumá vším neukotveným, co se uvnitř člověka schovává. Jsou to riffy, který se zakusují do srdce jako příď lodě do rozbouřeného moře. Rytmy, které otřásají celým světem. Kapela bývá nejčastěji a velmi přesně charakterizovaná větou "čtyři obyčejný chlápci, co hrajou neobyčejnou muziku."

Článek

Pelican si během svojí kariéry vysloužili přirovnání k Isis, Mogwai nebo Neurosis, ale ve skutečnosti je nejde lehce zaškatulkovat. Na post-rock je jejich hudba možná příliš syrová, na metal zase až moc přemýšlivá. "My jsme ale rádi, že můžeme hrát jeden večer s High On Fire a druhej večer s Tortoise," pochvaluje si stylovou nezařaditelnost bubeník Larry Herweg.

Zatím poslední album The Fire In Our Throats Will Beckon The Thaw stejně jako debut Australasia exploduje v sonických gejzírech, aby se vzápětí stáhlo do introvertních, zadumaných pasáží, v nichž se ale skrývá neuvěřitelné napětí. Úžasná práce s dynamikou jednotlivých skladeb, geniální gradace a to vše beze zpěvu.

:. Americká čtveřice The Pelican

"Skladby ale žijou vlastním životem, mají svý vlastní příběhy," vysvětluje kytarista Trevor de Brauw absenci vokálu. "Sami pak zkoumáme, jaký pocit z jednotlivejch písní vlastně máme." Celkem logicky se tak Pelican kamarádí s Japonci Mono, kteří o svých skladbách mluví dosti podobně. Tam, kde se ale Mono nechávají unášet do snovýho oparu zamlženejch melodií, tam Pelican aktivně a rezolutně tvarují svůj zvuk.

:. Obal alba The Fire in Our Throats Will Beckon the Thaw

Pelican jsou z Chicaga, kromě dvou desek a blížícího se alba "City Of Echoes" mají na kontě ještě dvě EP. Debutový LP "Australasia" vyšlo v roce 2003 a Pelican na něm nezapřou inspirace Isis z období "Oceanic". Masivní riffy, zadumaná atmosféra. Skutečnou senzaci mezi kritiky a fanoušky ale způsobila už zmiňovaná jedinečná deska "The Fire In Our Throats Will Beckon The Thaw" s opakujícím se motivem střídání ročních období.

"Vždycky nás oslovovala témata, spojený nějak s přírodou," říká de Brauw. "Muzika je pro nás únik. Politická situace v USA, monotónní zaměstnání, dlouhý a chladný zimy v Chicagu. Svět je dost hnusný, cynický místo. A hudba je cesta z toho ven."

Předkapelou koncertu v Paláci Akropolis 5. 4. budou čeští GNU.

Více o kapele The Pelican se dozvíte zde.

Jejich celé poslední album si můžete poslechnout zde. 

Reklama

Výběr článků

Načítám