Hlavní obsah

Mika, chlapec s bláznivě pestrými písničkami

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mika je nový britský zpěvák, který ovládl tamní hitparádu. Jaký je? To se těžko vysvětluje, je totiž tak pestrý, až se z toho posluchači desky Life in Cartoon Motion točí hlava.

Článek

Zní to, jako kdyby se Robbie Williams spojil s Georgem Michaelem a rozhodli se, že si budou dělat legraci z Queen, Beatles a Bee Gees. Až bláznivá pestrost je hlavním rysem alba. Mika se nebojí dát smyčce a trumpety hned vedle diska a glam-rocku. Je téměř stejně rozpustilý jako býval Freddie Mercury, ale nemá jeho hlas (hlasově se nejvíce podobá Williamsovi, je však o něco potrhlejší).

Radost z míchání těch nejbláznivějších nápadů je cítit z každé písničky. Zpěvák přechází z broukání do téměř mercuryovských výšek a každou chvíli vytáhne z rukávu teatrální dětské sbory, nebo aspoň tři backgroundové zpěvačky.

Pokud ale hledáte u hudby originalitu, tak tady prosím nehledejte. Zřejmě byste si povšimli, že nápady z Relax, Take It Easy už byly několikrát recyklovány - zní to skoro stejně jako I Just Died in Your Arms Tonight (Cutting Crew) a navíc ještě jako It´s My Life od diskotékového kolovrátkaře Dr. Albana.

Smyčce v baladě Ring Ring zase vyvolají vzpomínku na Eleanor Rigby a následující Any Other World asociuje hned několik písniček od Beatles. Stejně tak Lollipop připomíná ledacos. 

Mika je prostě takový popový vtipálek, který si vypůjčil různé prvky od starších umělců a udělal z toho chytlavou zábavnou koláž. Tancujte, křepčete a moc o tom nepřemýšlejte.

Ukázka:

Mika: Life in Cartoon Motion, Universal 2007

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám