Hlavní obsah

ČT žaluje Radu ve freudovské kauze seriálu Pakárna

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize (ČT) před časem odvysílala seriál Pakárna, v němž si tvůrci dělali legraci z náboženských názorů na onanii a v této souvislosti naráželi na známý bonmot Sigmunda Freuda. Rada pro rozhlasové televizní vysílání pak udělila televizi pokutu 500 000 Kč, protože seriál prý ohrožuje mládež. ČT nyní podává žalobu.

Článek

"Podáváme žalobu podpořenou vyjádřením soudního znalce," řekl ve čtvrtek Novinkám mluvčí České televize Martin Krafl. Autor scénáře Jakub Horák doslova uvedl, že Rada zneužila posudek znalce z oboru klinické psychologie a sexuologie Slavomila Hubálka. Právě o jeho vyjádření se prý Rada při udělení pokuty opírala.

"Existuje samozřejmě mnoho věcí daleko důležitějších, než je náš animovaný seriál a ironizace školních sexuologických přednášek. Nicméně celá záležitost je tak absurdní a komická, že se o ní musím podělit," vysvětlil Horák a přiložil i vyjádření soudního znalce Hubálka.

"Dle mého přesvědčení odvysílání tohoto dílu nemohlo ohrozit mravní vývoj prepuberálních dětí, neboť mu nerozumí a jako takové je nezajímá. Některé děti z toho mohou být zmatené," napsal znalec.

Bůh zabije koťátko

Celá kauza se svým tragikomickým nádechem hodně blíží sporům kolem amerického seriálu South Park. Pakárna se ho snažila napodobit a pohybovala se hodně na hranici vkusu, což zmiňuje i soudní znalec. Zabývá se např. i skupinovou onanií a mluví se v ní o různých deviantních představách jednotlivých postav. 

V seriálu se naráží i na výrok Sigmunda Freuda z roku 1900 o tom, že masturbovat je normální (dámy a pánové, každý z vás někdy v životě onanoval a kdo z vás to popírá, onanuje dodnes). Jedna postava se pak od jehovistů dozví: "Pokaždé když onanuješ, Bůh zabije koťátko!"

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám