Hlavní obsah

Premiéry - Dokonalý trik i Životy těch druhých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden si můžete zajít do kina na premiéry filmů Dokonalý trik, Životy těch druhých, Saw 3 či Světla v soumraku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Dokonalý trik

Film se odehrává v překotně se měnícím Londýně na přelomu 19. a 20. století. V dobách, kdy jsou iluzionisté modlami a vysoce postavenými celebritami, se ke slávě dere také dvojice mladých kouzelníků, Angier a Borden.

Okázalý a rafinovaný Robert Angier je suverénním estrádním umělcem, poněkud neotesaný Alfred Borden za ním v nadání nikterak nezaostává, ale neumí je tak dobře prodat. Ti dva jsou na počátku přáteli a kolegy, kteří se vzájemně podporují a obdivují. Když se však jednou nezdaří jejich nejobtížnější trik, stávají se nepřáteli na život a na smrt a snaží se jeden druhého vyšachovat ze hry.

Jejich soupeřivost je trik za trikem a představení za představením větší, až posléze odvrhnou všechna pravidla. V klání využívají vše, co je právě po ruce, včetně nového vynálezu v podobě elektřiny a také schopností brilantního myslitele Nikoly Tesly. Lidé z jejich okolí si pak nejsou jistí už vůbec ničím...

The Prestige, USA 2006, 130 min., české titulky, režie: Christopher Nolan, hrají: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine, Piper Perabová, Scarlett Johanssonová, David Bowie, Andy Serkis, Daniel Davis, Christopher Neame, Roger Rees, Jamie Harris, Ricky Jay...

Životy těch druhých

Film Životy těch druhých debutujícího Floriana Henckela von Donnersmarck je zcela výjimečným obrazem syrové atmosféry NDR, který vybočuje z řady převážně komediálních snímků, jež se tímto obdobím dosud zabývaly. Je nejen velmi intenzivním a působivým thrillerem, ale zároveň dojemným milostným příběhem.

Píše se rok 1984 a do pádu obávaného režimu ve Východním Německu zbývá necelých šest let. Vládnoucí Jednotná socialistická strana upevňuje svou pozici pomocí nemilosrdného systému monitorování a manipulace s potenciálně nebezpečnými lidmi, k čemuž využívá tajnou policii Stasi. Věrný stoupenec režimu, kapitán Gerd Wiesler se ve snaze o kariérní postup pustí do shromažďování kompromitujících důkazů proti známému divadelnímu dramatikovi Georgovi Dreymanovi a jeho atraktivní přítelkyni Christě-Marii Sielandové, která krátce předtím učarovala mocnému ministrovi kultury. Jakmile se však do světa dvou divadelních hvězd ponoří, začne být jejich životy fascinován a uvědomí si omezenost své vlastní existence.

Das Leben Der Anderen, Německo 2006, 137 min., české titulky, režie: Florian Henckel von Donnersmar, hrají: Martina Gedecková, Ulrich Mühe, Sebastian Koch, Ulrich Tukur...

Saw 3

Ve třetím pokračování krvavého hororu Saw se opět setkáme s geniálním zločincem Jigsaw, obávaným mozkem v pozadí krutých a promyšlených her, v nichž jeho oběti svádějí boj o vlastní životy. S pomocí jeho nové učednice Amandy se mu podařilo znovu uniknout policii a zmizet. Zatímco se mu policejní detektivové marně snaží přijít na stopu, doktor Lynn Denlon a Jeff se pomalu stávají dalšími pěšáky na jeho zvrhlé šachovnici.

Saw 3, USA 2006, 107 min., české titulky, režie: Darren Lynn Bousman, hrají: : Tobin Bell, Shawnee Smithová, Angus Macfadyen, Bahar Soomekhová, Dina Meyerová, Mpho Koaho...

Světla v soumraku

Nový film kultovního finského režiséra Akiho Kaurismakiho Světla v soumraku je posledním dílem volné trilogie (Mraky odtáhly a Muž bez minulosti) o obyčejných hrdinech, kteří navzdory neutěšeným podmínkám stále věří ve své sny o lepší budoucnosti.

Život nočního hlídače Koistinena se odvíjí v nudném koloběhu, který díky  jeho čestnosti dobrotě a soucitu občas naruší snad jen předem prohraná rvačka v zájmu spravedlnosti. Jednotvárná práce, osamělý domov a pivo u stánku po návratu ze služby jsou jeho každodenní rutinou. Jednoho dne ale Koistinen potkává ženu, která  vplyne do jeho života s takovou přirozeností jako by jim bylo setkání souzené a vše náhle vypadá nadějněji. Dlouho ale netuší, že se mu stane osudnější, než by si sám dokázal představit. Namísto osudové lásky ho však čekají jen zločinecké intriky. Přes všechnu nespravedlnost si však Koistinen zachovává svou čest i naději. Je typickým kaurismäkovským hrdinou, který navzdory době, zlu a nepřízni osudu zůstává jedním z posledních světel v soumraku.

Laitakaupungin valot, Finsko / Francie / Německo 2006, 78 min., české titulky, režie: Aki Kaurismäki, hrají: Janne Hyytiäinen, Silu Seppälä, Kati Outinenová...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám