Hlavní obsah

The Cinematic Orchestra - legendární nu-jazz živě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA, 20. listopadu 2006

Po skvělém koncertě Coldcut, kteří jsou hlavními představiteli i zakladateli Ninja Tune, se na Prahu řítí další vlna z toho labelu. Po polských Skalpel jsou to tentokrát legendární nu-jazzoví The Cinematic Orchestra, kteří u nás vystoupí poprvé.

Článek

Formaci The Cinematic Orchestra založil v roce 1999 tehdy třicetiletý Jay Swinscoe. Jay v té době pracoval pro zavedený nezávislý label Ninja Tune v jižním Londýně, kde měl na starosti zahraničí prodej. Kromě toho se věnoval dýdžejingu a měl spoustu nápadů ovlivněných jeho láskou k jazzové base, rytmickým sekcím a filmovým soundtrackům. Takže zatímco denně expedoval alba Mr. Scruffa a Coldcut do Španělska a Skandinávie, ve volných chvílích začal pracovat na první desce The Cinematic Orchestra.

Swinscoe se ujal role vedoucího kapely a shromáždil kolem sebe skupinu neohrožených jazzových muzikantů, s nimiž natočil debutové album s názvem Motion, které všem vyrazilo dech. Po této desce následovalo v roce 2001 album remixů skladeb jiných hudebníků. Jestliže album Motion bylo zaměřeno především filmově, pak druhé album s názvem Every Day podtrhovalo orchestrální zaměření kapely. V roli koproducenta a spolutvůrce se Swinscoem na albu spolupracoval baskytarista Phil France, zpěvačka Fontella Bass i rapper Roots Manuva.

Poté je Portugalci oslovili s nabídkou, aby napsali novou hudbu k slavnému avantgardnímu filmu Dzigy Vertova - Muž s kinoaparátem z roku 1929. Jejich živé vystoupení s novým soundtrackem otevíralo ceremonii, kterou severoportugalské město Porto oficiálně převzalo titul Evropské město kultury 2001.

The Cinematic Orchestra letos tráví hodně času ve studiu při natáčení nového alba a zároveň se vydali na další šňůru koncertů, při které poprvé navštíví také Česko a to 22.11.2006 v klubu Roxy.

Více informací i s ukázkami tvorby najedete na www.cinematicorchestra.com

Reklama

Výběr článků

Načítám