Hlavní obsah

Zplynování prvňáků za podmínku, chvála terorismu za šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaký je rozdíl mezi nenávistným komentářem u prvňáčků nastupujících do teplické základní školy na Plynárenské ulici a pochvalnou zprávou týkající se řádění teroristy na Novém Zélandu? Pohledem soudního trestání propastný. Za chválu teroristy totiž hrozí až pětkrát vyšší trest.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

Drakonické tresty od pěti do patnácti let vězení hrozí podle trestního zákoníku schvalovačům teroru. Podle nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana by mělo dojít ke změně přísného paragrafu, jak potvrdil Právu.

„Skutková podstata podpory a propagace terorismu, kdy k jednání dochází prostřednictvím internetu, má poměrně vysokou trestní sazbu. Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) v této souvislosti iniciovalo změnu tak, aby dalo větší prostor pro uvážení soudů.

Advokát se zasmál komentáři o zplynování teplických prvňáčků. Čelí kárné žalobě

Krimi

Tedy aby mohly soudy v dané věci ještě více vážit závažnost trestného činu, osobu pachatele a všechny přitěžující či polehčující okolnosti, a to zejména s ohledem na to, že je-li trestní sazba daná napevno od pěti do patnácti let, tak v podstatě není šance se dostat do tzv. podmíněného trestu odnětí svobody,“ napsal Právu Zeman.

Návrh NSZ na legislativní úpravu spočívá ve změně původní sazby od pěti do patnácti let u verbálního schvalování teroristických činů na internetu na sazbu od dvou do deseti let, kde by už byla možnost podmíněného odložené trestu.

Vypálení školy versus dobrá práce

Nenávistné výlevy na adresu třídy převážně romských, vietnamských či arabských prvňáčků, zahrnující výzvy k vypálení školy či granátovému útoku, skončily pro jejich autory maximálně podmínkou za podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Obviněným zde hrozily maximálně tři roky vězení.

Naopak komentář k řádění teroristy ve městě Christchurch na Novém Zélandu, který zabil 51 lidí u dvou mešit, už byl řečí práva podporou a propagací terorismu. V úterý za to brněnský krajský soud poslal mladíka ze Znojemska, který se na síti prezentoval přezdívkou Ssman a vytvořil komentář „Jak jim chutná jejich medicína. Dobrá práce???!“, na šest let do vězení.

Jeden má za komentář chválící teror podmínku, druhý 6 let natvrdo. Propastný rozdíl kritizují právníci

Krimi

„Mám za to, že za jednání, které není tak invazivního charakteru, není tak závažné, je možné ukládat mírnější tresty. Tím nechci v žádném případě komentovat rozhodnutí soudu jak v kauze teplických školáků, tak aktuální rozhodnutí brněnského krajského soudu. Neznám totiž přesné okolnosti případu, a jestliže soud uložil přísnější trest, tak bezesporu učinil po zvážení všech okolností,“ dodal jedním dechem Zeman.

Reklama

Související články

Ve stavu nouze padaly přísnější tresty

Soudy ukládaly jen výjimečně mírnější tresty za činy spáchané v období nouzového stavu, který v Česku platil při první vlně koronavirové epidemie. Většinou se...

Výběr článků

Načítám