Hlavní obsah

Podmínka za nenávistný komentář pod fotem prvňáků platí

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ústecký krajský soud potvrdil ve čtvrtek podmíněný trest pro autora nenávistného komentáře na sociální síti, který se objevil pod fotografií prvňáků teplické základní školy. Zamítl tak odvolání obžalovaného Vítězslava Kroupy, kterého prvoinstanční soud napodruhé za nenávistný projev na Facebooku potrestal podmíněným trestem vězení 16 měsíců s odkladem na tři roky.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Vítězslav Kroupa (vpravo) u teplického soudu. (13. července 2020)

Článek

Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat pouze dovolání. „O vině obžalovaného nejsou pochybnosti,“ zdůvodnil soudce Tomáš Plha rozhodnutí senátu.

„Není sporu o tom, že je tu svoboda projevu ústavně zaručena, není však bezbřehá, nelze jí zneužívat a využívat k extrémním projevům, jako to bylo v případě obžalovaného," dodal.

Nevraživé reakce vyvolal v listopadu 2017 snímek prvňáčků, který otiskl v rámci svého seriálu regionální Deník. Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Fotka se pak i s vypsanými jmény žáků a učitelek objevila na jedné z facebookových nacionalistických stránek, odkud ji často s nenávistnými komentáři sdílely stovky lidí.

Případ nenávistného komentáře pod fotkou prvňáčků se vrací k soudu

Krimi

Kroupa ji na Facebooku glosoval větami: „Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej, že Tě to nenapadlo!!!”

Tento komentář psal podle obžaloby kvůli etnickému původu některých ze zobrazených dětí a narážel na vyvražďování Židů za druhé světové války v plynových komorách.

Teplický soud zprostil loni v dubnu Kroupu obžaloby, neboť podle soudkyně Lucie Yakut nebylo prokázáno, že facebookový profil označený "vita kroupa", z něhož byl publikován komentář, ale i fotografie Hitlera či říšské orlice držící ve spárech hákový kříž patří obžalovanému.

Smažte ten příspěvek na celé síti, mohou nově nařídit soudy Facebooku

Internet a PC

Krajský soud pak okresnímu mimo jiné vytkl, že Kroupu a další svědky nevyslechl. Případ se tak letos na jaře vrátil do Teplic.

V minulosti čtyřikrát trestaný Kroupa odmítl při zahájení procesu vypovídat. Kroupa, který se odvolacího jednání nezúčastnil, byl odsouzen za projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a přečin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Hrozilo mu až tříleté vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám