Hlavní obsah

Ženě hrozí za odložení holčičky do kontejneru v Pardubicích výjimečný trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice
Aktualizováno

Pardubická policie obvinila 35letou ženu z pokusu o vraždu novorozence, dítě podle spisu v sobotu odložila do kontejneru. Silně podchlazenou holčičku našli náhodní svědci a lékařům se ji podařilo zachránit. Ženě hrozí 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest. Soud ženu poslal do vazby. O vývoji v případu informoval novináře kriminalista Milan Šimek.

Žena odjíždí od soudu, který ji poslal do vazbyVideo: Policie ČR

 
Článek

Holčička se narodila v sobotu 8. ledna a ten den málem také zemřela. Novorozenou holčičku našli krátce před čtvrtou hodinou ranní muž a žena během své procházky Pardubicemi, když prohlíželi kontejnery na sídlišti Labský palouk.

„Přestože je nález vylekal, zachovali se zcela správně a ihned začali hledat pomoc. Nejprve se snažili na někoho dozvonit, nakonec jim zastavilo projíždějící auto s mužem a ženou,” uvedl Šimek.

„Díky tomu se na místo dostal lékař, který novorozenci poskytl první pomoc a následně jej záchranka převezla do nemocnice,“ přiznal šéf pardubické kriminálky a zdůraznil, že nález dítěte bylo velikým štěstím a náhodou.

V kontejneru v Pardubicích mrzl novorozenec, policie už našla matku

Krimi

„Ti lidé nejsou bezdomovci. Bydlí v jiném městě a do Pardubic občas jezdí. V té ulici už jednou byli a později se tam ještě vrátili. Teprve až napodruhé dítě v kontejneru našli,“ dodal Šimek.

Foto: Policie ČR

Žena odjíždí od soudu, který ji poslal do vazby

Zatímco v nemocnici lékaři bojovali o život dítěte, policisté začali ihned pátrat po jeho matce. Zapojilo se jich několik desítek.

„Takřka ihned jsme získali dvě informace o těhotných ženách. Jedna žijící v nedaleké ubytovně, druhá nedaleko nálezu novorozence. Brzy se ukázalo, že správnou stopou je druhá možnost,“ pokračoval Šimek s tím, že už čtyři hodiny po nálezu dítěte, zvonili policisté u jejího bytu a překvapili ji ve spánku.

Pětatřicetiletá, dosud netrestaná žena, která už má zkušenosti s porodem a výchovou dětí, nezapírala. I když u výslechu tvrdila, že o těhotenství nevěděla.

Ženu, která přinesla mrtvé dítě na policii v Neratovicích, obvinili z vraždy

Krimi

Když spontánně porodila, nezajímala se ani o pohlaví dítěte. Zabalila ho do starého hadru a vyhodila do blízkého kontejneru na komunální odpad a šla spát.

Ženě hrozí za odložení holčičky do kontejneru výjimečný trestVideo: Ludmila Žlábková, Právo

„O svém těhotenství nikomu z rodiny neřekla. Její partner uvedl, že by mu další dítě v žádném případě nevadilo. Holčičku by si přál a bude o ní bojovat,“ pokračoval kriminalista.

Vzhledem k tomu, že venku bylo pod nulou a teplota dítěte se pohybovala kolem 20 stupňů Celsia, zbývalo holčičce zřejmě už jen pár desítek minut života. Díky neuvěřitelné shodě náhod tak dítě ten den prožilo vlastně dvojí narozeniny.

„Díky bleskovému zásahu lékaře zdravotnické záchranné služby, který mimo jiné pracuje také na ARO Pardubické nemocnice, a díky skvělému profesionálnímu přístupu personálu dětského a novorozeneckého oddělení se miminko podařilo zachránit. Jeho stav je nyní stabilizovaný a děťátko je mimo ohrožení života,” uvedla nemocnice v tiskovém prohlášení.

Novorozeně z ikonické fotky na kábulském letišti dostalo novou šanci

Svět

V současné době je dítě stále v nemocnici. „Podle posledních zpráv je její stav stabilizovaný. Věříme, že nenastanou žádné komplikace,“ dodal Šimek.

Žena byla obviněna pro zvlášť závažný zločin vraždy na nezletilém dítěti s trestní sazbou od 15 do 20 let vězení, případně trestem výjimečným. „Důležitou roli budou hrát posudky a nelze vyloučit do budoucna změnu právní kvalifikace skutku,“ dodal Šimek.

Okresní soud v Pardubicích v pondělí rozhodl, že bude obviněná žena stíhána vazebně. „Soud rozhodl o uvalení vazby na obviněnou, shledal vazební důvody oba dva naplněné, jak útěková, tak ovlivnění svědků," řekl ČTK soudce Karel Gobernac. Obviněná již nechtěla u soudu k činu nic říct s odkazem na to, že vypovídala na policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám