Hlavní obsah

Žena ze Zlínska chtěla zbohatnout, naletěla podvodníkům a skončila zadlužená

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otrokovice

V touze zbohatnout naletěla neznámým podvodníkům devětapadesátiletá žena z Otrokovic na Zlínsku. Kvůli vidině velkého zhodnocení peněz si vyřídila půjčky, nakonec jí zbyly jen oči pro pláč a dluhy, které musí splácet. Právo o případu informovala policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žena podle ní loni v polovině září narazila na internetu na článek, kde údajně známý a velmi bohatý muž vysvětloval, jak je možné investovat peníze, které se poté několikanásobně zúročí.

„Žena se zaregistrovala a po pár dnech jí zatelefonoval muž, který mluvil anglicky a chtěl po ní vstupní investici 249 eur. Žena peníze poslala. Poté se jí ozval jiný anglicky mluvící muž, který zašel ještě dál. Chtěl po ženě přístupová hesla k jejímu bankovnímu účtu. Požádal i o kopie jejích dokladů a bankovní karty. Na základě těchto dokladů jí údajně založil investiční účet, kde by mohla sledovat tok investovaných peněz a jejich zhodnocení,“ uvedla mluvčí.

Po zhlédnutí stavu ženina bankovního účtu jí pak podle ní muž poradil, kde si má sjednat půjčky a v jaké hodnotě. „Žena si tedy po jeho doporučení a ujištění o dobré investici sjednala dvě bankovní půjčky u různých bank, každou ve výši 350 tisíc korun. Všechny půjčené peníze za pomoci svého anglicky mluvícího rádce investovala na svůj nově sjednaný investiční účet,“ konstatovala Kozumplíková s tím, že muž ještě z ženina původního účtu poslal na nový investiční dalších 1250 eur. Celkově ji připravil o 740 tisíc korun.

Podvodné investiční stránky přibývají jako houby po dešti. A bude hůř

Bezpečnost

„Dál už příběh pokračuje tak, jak je u podobných podvodů běžné. Muž při posledním telefonátu v polovině listopadu ženě sdělil, že je nemocný a nebude moci nějakou dobu komunikovat a už se neozval. Poté, co se svěřila dětem, oznámila žena podvod na obvodním oddělení policie ve Zlíně,“ podotkla mluvčí.

Není to ojedinělý případ

Velmi podobně podle ní probíhal příběh i u podvedeného 26letého muže ze Zlína, který narazil na internetu zřejmě na stejný inzerát slibující zhodnocení finančních prostředků. „Jediný rozdíl je v částce, kterou muž na svůj nově sjednaný investiční účet poslal a kterou se mu již nepodařilo získat zpět. Jednalo se o 73 tisíce korun,“ dodala Kozumplíková.

„Před podobnými praktikami bychom chtěli varovat všechny, kteří si myslí, že je možné lehce přijít k velkým penězům, a jsou ochotni kvůli vidině zisku dát všanc svoje osobní údaje i přístupová hesla ke svým bankovním účtům,“ doplnila mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám