Hlavní obsah

Žena utratila statisíce z invalidního důchodu nemohoucího syna. Čeká ji soud

Právo, pab

K soudu míří případ 55leté ženy z Klatovska, která podle státního zástupce utratila stovky tisíc korun z invalidního důchodu svého dospělého syna. Ten po dopravní nehodě leží už 11 let v léčebně dlouhodobě nemocných v tzv. vigilním kómatu, což je stav, kdy zdánlivě jeví známky života, ale není schopen vnímat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Peníze, které 33 letý muž dostává od státu jako invalidní důchod, jsou určeny především na zlepšení kvality jeho života. Za zpronevěru hrozí ženě až osm let vězení.

Kvůli špatnému zdravotnímu stavu zbavil soud nemocného muže svéprávnosti a jeho matku ustanovil opatrovnicí, která měla mimo jiné spravovat i synovy peníze.

Advokátní koncipient připravil svého zaměstnavatele o stovky tisíc

Krimi

„Žena od poloviny listopadu 2013 do letošního ledna použila žena část finančních prostředků z invalidního důchodu syna pro svoji potřebu a připravila ho tak o 440 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová s tím, že obviněné ženě přitěžuje, že jako opatrovnice měla zvlášť uloženou povinnost hájit zájmy poškozeného.

Jeho důchod na své konto

Žena podle pokynu soudu sice synovi zřídila účet, jenže jeho důchod si nechala posílat na své konto.

„Po zaplacení nákladů spojených s pobytem syna ve zdravotnickém zařízení a úhradě nezbytných léků použila zbylé finanční prostředky pro nákup vozidla, elektrospotřebičů a na chod domácnosti,“ stojí v obžalobě.

Matku i syna bila. Zakázala mu i slavit Vánoce

Krimi

Že nemůže peníze syna použít pro svoji potřebu, žena přiznala. Hájila se ale tím, že si s nimi vypomáhala při placení rodinných výdajů.

„Měli jsme problémy z našich příjmů utáhnout chod domácnosti. Nikdy jsme si nekupovali nic nadstandardního. Bylo to vždy na věci, jejichž nákup by syn schválil. Považovala jsem to za rodinné peníze. Netušila jsem, že se tím dopouštím trestného činu,“ vysvětlovala žena policistům.

Slíbila, že peníze synovi vrátí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám