Hlavní obsah

Žena porodila mrtvé dítě a dala ho do mrazáku. Soudí ji za pokus o vraždu

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Před Krajským soudem v Brně stanula ve středu 39letá žena kvůli úmrtí svého dítěte, které podle obžaloby potají porodila a pak schovala do mrazáku. Dítě našel její bývalý přítel loni v říjnu. Rodička je souzena za pokus o vraždu. Žena se hájí tím, že dítě chtěla uložit do babyboxu, ovšem poté, co se holčička narodila mrtvá, se nedokázala se situací vypořádat.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Obžalovaná si před veřejností důsledně ukrývá tvář.

Článek

Utajenému porodu v jednom z líšeňských bytů v Brně předcházely komplikovanější vztahy servírky, která dlouhodobě žila s partnerem. Jak u soudu zaznělo, zamilovala se do jiného, ke kterému se odstěhovala. Nový vztah však nefungoval, a tak se po čase vrátila k původnímu příteli, se kterým žila ve společné domácnosti.

„Na to, že jsem těhotná, jsem přišla až zhruba měsíc poté, co jsem se vrátila. Na potrat už bylo, myslím, pozdě a nechtěla jsem, aby o mém těhotenství někdo věděl,“ vypověděla žena, která neví, který z mužů byl otcem dítěte.

Tělo bylo v mrazicím boxu po zářijovém porodu více než měsíc
státní zástupkyně

Jak dále uvedla, porod proběhl zcela bez problémů. Rodila do vany. Pupeční šňůru přestřihla, a když zjistila, že se novorozeně nehýbá, ani ji nepodvázala. Tělíčko, o kterém údajně ani nevěděla, jakého bylo pohlaví, asi po patnácti minutách uložila do neprůhledného igelitového pytle na odpadky, který po dvou dnech zastrčila do přihrádky mrazáku.

Dítě se udusilo v děloze

V té době už její znovu obnovený vztah opět nefungoval. Dohodli se na rozchodu a bývalý přítel, se kterým stále ještě sdílela společnou domácnost, ji požádal, aby se z bytu vystěhovala, a ona souhlasila. Jen ho požádala o strpení, aby si mohla najít náhradní bydlení, s čímž muž souhlasil.

„Tělo bylo v mrazicím boxu po zářijovém porodu více než měsíc, než je spolubydlící v říjnu náhodou objevil,“ uvedla státní zástupkyně Iveta Eichlerová s tím, že podle znalců nemohla žena při porodu vědět, že se dítě udusilo již v děloze. Podle znalců neudělala nic, aby dítě přivedla k životu. Obžaloba tvrdí, že již od začátku se jej chtěla zbavit.

Má rakovinu

Předsedu senátu Petra Jirsu mimo jiné zajímalo, jak se žena na porod připravovala a proč například neabsolvovala porod v utajení. „Při přípravách na porod jsem nejvíce čerpala z internetu,“ vypověděla obžalovaná, což však podle soudce tak úplně pravda nebyla, protože podle zjištění odborníků navštívila stránky s radami ohledně domácího porodu pouze jednou na pár minut, a to 4. září ráno, tedy necelé tři týdny před porodem.

O možnostech anonymního porodu či dalších možných postupech mimo uložení dítěte do babyboxu prý nevěděla.

Jak zaznělo u soudu, ženě po porodu objevili rakovinu děložního čípku. Má po dvou operacích a v současné době čeká na výsledky vyšetření. „Je mi líto toho, co se stalo. Dostala jsem se do situace, na kterou jsem nebyla připravená a nevěděla, jak ji řešit,“ uvedla žena před soudem.

Reklama

Výběr článků

Načítám