Hlavní obsah

Žena dostala 16 let za upálení novorozeněte v kotli

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Za to, že upálila svoje novorozené dítě v kotli, si Petra Forejtová (33) z Benešovska odsedí 16 let ve vězení s ostrahou. Krajský soud v Praze ve čtvrtek odmítl námitky obhájce obžalované ženy, že jednala v silném rozrušení. Verdikt je nepravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Eskorta odvádí obžalovanou ženu od soudu.

Článek

Forejtová se na vyhlášení rozsudku nedostavila, ve čtvrtek požádala o pokračování hlavního líčení ve své nepřítomnosti.

„Jsme přesvědčeni, že souhrn důkazů tvoří ucelený řetězec, který vede k prokázání viny obžalované,“ odmítl pochyby, zda to byla skutečně Forejtová, kdo dítě usmrtil, předseda soudu Ivo Zelinka. Podle provedených expertiz se dítě narodilo živé, o čemž svědčí i dvě kapky krve nalezené na schodech do sklepa, kde bylo dítě upáleno. „Pokud by se dítě narodilo mrtvé, obžalovaná by se nesnažila tyto stopy zakrýt, neměla by důvod něco zastírat,“ uvedl Zelinka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nebylo možné zjistit, zda dítě předtím zabila

Soud se ovšem přiklonil k názoru, že Forejtová dítě před vhozením do kotle usmrtila. Z kostí nalezených v popelníku kotle nebylo možné určit, zda bylo dítě upáleno zaživa, nebo ne. „Při nedostatku důkazních materiálů nám judikatura velí při pochybnostech rozhodnout ve prospěch obžalované,” vysvětlil Zelinka. Pokud by Forejtová dítě hodila do kotle živé, vztahoval by se na ni jiný odstavec paragrafu o vraždě, a tedy i přísnější trest.

I přesto, že Forejtová podle soudu jednala plánovaně a měla postup promyšlený do nejmenších detailů, soud přihlédl také k polehčujícím okolnostem. Jednou z nich byl fakt, že do té doby vedla řádný život, což potvrdili i její kolegové z práce. Tou druhou bylo rodinné zázemí. „Na spáchání činu mělo vliv tíživé rodinné prostředí. Nebyla schopná se od rodiny odpoutat a vést svůj vlastní život. Oporu neměla ani u své matky,“ řekl k výši trestu Zelinka, který šestnáctiletý trest považuje za přiměřený.

Bratr ji sexuálně zneužíval

Forejtová porodila loni 3. října. Okamžitě po přerušení pupeční šňůry dítě hodila do kotle na tuhá paliva, který byl už roztopený. Svému okolí tvrdila, že se dítě narodilo už mrtvé a že jej její bratr odnesl neznámo kam.

Její obhájce Jan Camrda se čin snažil uhrát na silné rozrušení po porodu a na její narušenou psychiku. Od mládí prý byla sexuálně zneužívána svým bratrem.

Existuje podezření, že ji znásilňoval i její otčím, což potvrdila její sestra. „Říkala, že ji nevlastní otec zneužíval, vždycky když přišel domů ožralej,“ vypověděla na policii. Otcem dítěte je podle DNA testů její kolega z práce, se kterým krátce chodila.

„Nějak to nevyšlo, zahejbala mi,“ řekl ve středu u soudu, ke kterému ho musela přivést policie, protože se dobrovolně nedostavil ke svědecké výpovědi.

Žaloba: Promyšlené jednání

To byl podle státní zástupkyně Miloslavy Zagarové moment, kdy se Forejtová rozhodla, že dítě usmrtí. „Zlom nastal, když zjistila, že vztah s otcem dítěte nebude to pravé. Její nový partner, když zjistil, že je těhotná, jí řekl, že budou radši přátelé,“ uvedla Zagarová, která označila jednání Forejtové za kontrolované a promyšlené.

Camrda pro svou klientku požadoval buď zproštění obžaloby, nebo překvalifikování činu na vraždu novorozeného dítěte matkou, u které je trest znatelně mírnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám