Hlavní obsah

Zbavte se těch losovaček, naléhal Sobotka na Ratha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběrová řízení ve středních Čechách znepokojovala na přelomu roku 2011 a 2012 širší okruh politiků sociální demokracie. Vyplývá to i z odposlechnutého telefonátu předsedy strany Bohuslava Sobotky s Davidem Rathem, který v úterý zazněl u krajského soudu v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

„V novinách se objevil útok, který se týká mladoboleslavské nemocnice a je tam napadáno losování jako způsob výběru,“ říká Sobotka Rathovi. ”Ať vás to zbytečně nepoškodí,“ varuje spolustraníka.

Oba dál hovoří o možnosti zrušit losovačku a odložit přidělení zakázky na dobu účinnosti nového zákona o veřejných zakázkách. „Určitě bych nečekal na ten nový zákon. Ten je tak geniálně napsanej, že nebude možné vysoutěžit vůbec nic,“ reaguje Rath.

Sobotka dále vyjadřuje obavu, aby soutěže nebyly využity konkurencí v rámci blížící se volební kampaně.

Rath soudu vysvětlil, že poté se s kolegy v radě kraje dohodl na zrušení losování. „Atmosféra byla taková, že to nestojí za to veřejně se nechat pranýřovat,“ uvedl s tím, že jako hejtman čelil velkému tlaku ze strany svých spolustraníků a poslanců ČSSD.

Zkažené králičí maso

Policie zachytila i rozhovor Kota a Salačové o zkaženém králičím mase. Podle spolupracující obviněné Ivany Salačové byli králíci označením úplatku.

Obžalovaný Petr Kott na záznamu řekl, že musí někam odjet. "Králičina by se zkazila, mohl bych se zastavit druhý den? Už mi kručí v bříšku," dodal. Podle Salačové mluvil o provizi 2,8 miliónu korun na zakázku na opravu gymnázia v Hostivici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám