Hlavní obsah

Záškolačka skončila v ústavu, matce dali podmínku

Právo, Petr Kozelka
Prostějov

Záškoláctví své dcery chodící do základní školy se rozhodla zcela ignorovat její matka. Ačkoli dívka chodila do školy jen tehdy, kdy se jí zachtělo, a pokud dorazila, byla špinavá a nepřipravená, matce to bylo jedno. Justice její jednání ohodnotila jako ohrožování výchovy dítěte a soud v Prostějově ji potrestal podmínkou, dívka skončila v dětském domově.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Matka měla problémy s výchovou dcery už ve školním roce 2017/2018, kdy se dokonce dostala do hledáčku policie a státní zastupitelství ji začalo stíhat, pak ovšem stíhání podmíněně zastavilo a dalo matce šanci na nápravu. Ta ovšem varování zcela ignorovala a i v dalším školním roce dívčiny absence a problémy ve škole pokračovaly.

Škola i sociálka na matku marně apelovaly a neomluvené hodiny se šplhaly až k osmi desítkám. Případ tak nakonec skončil až na prostějovském okresním soudu.

„Matka se o prospěch a absenci své dcery nezajímala. Nechodila na třídní schůzky a nikdy se nedostavila ani na předvolání. Pokud dcera do školy chodila, byla špinavá a zapáchající, na což byla matka prostřednictvím deníčku opakovaně upozorňována a vyzývána, aby zjednala nápravu, což se nestalo,“ popsala situaci dívčina třídní učitelka.

Dcera vypínala budík, tvrdila matka

Sama matka se k soudu neobtěžovala přijít a vypovídala jen v přípravném řízení. Dcera, která opakovala ročník, prý nejprve do školy chodila bez problémů, ty údajně začaly poté, co se jí prý ostatní děti začaly posmívat.

Matka vypověděla, že si sice natahovala budík, ten ale nezvonil, protože jí ho dcera vypínala, za což prý byla potrestána. Když takto zaspaly, nemělo podle matky už ani cenu dívku do školy posílat, když bylo jen dopolední vyučování. Žena také tvrdila, že o problémech neměla ani tušení, škola ji prý nekontaktovala a se sociálkou se setkala až ve chvíli, kdy dcera mířila do ústavu.

Sourozenci z Jesenicka zameškali ve škole 600 hodin

Krimi

Soudkyně Adéla Pluskalová nakonec sáhla ještě k trestu dvaceti měsíců podmíněně odložených na zkušební dobu 40 měsíců.

„Ve výměře trestu je zohledněna doba, po kterou se obžalovaná trestné činnosti dopouštěla, její postoj, skutečnost, že se po celou dobu naprosto nesnažila žádným způsobem situaci řešit a neměla potřebu přijít ani k hlavnímu líčení,“ napsala do rozsudku soudkyně.

„Za celou dobu neprojevila žádnou lítost nad svým jednáním ani žádný náznak jakékoli sebereflexe či snahy po nápravě,“ dodala soudkyně a varovala, že soud bude bedlivě dohlížet, jestli se matka v podmínce chová slušně, protože v opačném případě by se měla připravit na nástup do vězení.

Nezletilá se krádeže dopustila pod tíhou nedostatečné péče ze strany matky.
soudkyně Adéla Pluskalová

I záškolácká dcera už ale udělala svou zkušenost s trestní justicí, zpovídala se totiž z krádeže. Na návštěvě totiž našla klíč a ze šuplíku vzala hostitelce obálku s více než osmdesáti tisíci korunami.

Soud ale nakonec dívku netrestal. „Samotné projednání bylo dle názoru soudu dostatečným ponaučením. Navíc nezletilá se toho skutku dopustila právě pod tíhou nedostatečné péče ze strany matky, která souvisí i s nedostatečným materiálním zajišťováním potřeb nezletilé, počínaje nedostatkem jídla a čistého oblečení,“ rozhodl soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám