Hlavní obsah

Žalobci mají prověřit znalce z Janouškovy nehody

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Soudce Městského soudu v Praze Tomáš Kubovec podal v pátek na městské státní zastupitelství podnět k prošetření postupu znalců v kauze dopravní nehody Romana Janouška. Podezírá je z manipulace s fakty v průběhu procesu. Podnět se týká tří znalců z oboru dopravy. Městské státní zastupitelství si dokument vyzvedlo z datové schránky v pondělí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek

Článek

Soudce Kubovec navrhuje prošetřit, zda zpracovatelé znaleckých posudků nespáchali trestné činy křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku.  Konkrétně se návrh týká zpracovatelů posudku společnosti DEKRA Automobil, a. s., a znalce Jiřího Dolečka.

„Soud si klade otázku, zda znalci, respektive zpracovatelé znaleckého posudku vědomě neuvedli nepravdivé údaje, neboť jejich závěry byly v příkrém rozporu s revizním znaleckým posudkem,“ uvedl v podání soudce.

Znalci u soudu tvrdili, že se žena, kterou opilý Janoušek srazil, když se mu snažila zabránit v útěku od nehody, držela jeho vozu a tím si těžká zranění v podstatě přivodila sama.

Revizní posudek tvrzení znalců zpochybnil

„Oba znalci považovali jako technicky přijatelnou příčinu nehody to, že se chodkyně vědomě aktivně zachytila některé části vozidla Porsche. V revizním znaleckém posudku je však tato varianta označena za technicky nepřijatelnou,“ uvedl Kubovec.

„Dle názoru soudu je tedy možné, že znalecké posudky znalce Ing. Dolečka a znaleckého ústavu DEKRA Automobil, a. s., obsahovaly nepravdivý údaj,“ dodal.

Přitom znalecké hodnocení je pro rozhodnutí o vině a trestu zcela zásadní.

Za křivou výpověď a nepravdivý znalecký posudek by znalcům v případě usvědčení hrozily až dva roky vězení a zákaz činnosti.

Janouška soudy loni poslali na 4,5 roku do vězení. K nehodě, při níž lobbista srazil ženu, došlo v březnu 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám