Hlavní obsah

Žalobce navrhl pro Svobodu a Snopkovou šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zástupce v pondělí navrhl pro někdejšího ministra Ivo Svobodu a jeho poradkyni Barboru Snopkovou šestileté vězení. Jde o tresty v dolní polovině sazby pět až 12 let, která jim za vytunelování mělnické firmy Liberta hrozí.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Žalobce Petr Jirát ve své závěrečné řeči před senátem středočeského krajského soudu zároveň požádal o podmínku pro syna Snopkové Stanislava Kratochvíla, který měl matce pomáhat ukrýt před policií dokumenty o hospodaření Liberty.

Rozsudek nad někdejšími špičkami ČSSD zřejmě padne až ve středu, neboť soud musí ještě vyslechnout závěrečnou řeč obhájců i obžalovaných.

Obžalobu popírají

Svoboda a Snopková nesou podle obžaloby vinu za krach Liberty v roce 1997, která se zabývala výrobou dětských kočárků. Do podniku vstoupili o rok dříve a podle podezření z něj vyvedli více než pět miliónů korun na své firmy Zora Euro a Omnia. Navíc na úkor ostatních věřitelů měli do svých společností odčerpat téměř 21 miliónů.

Oba obžalobu ze zpronevěry a poškozování a zvýhodňování věřitele popírají. Svoboda odmítl vypovídat, ale Snopková převody peněz připustila. Tvrdila však, že prostředky sloužily na placení dluhů Liberty.

Jejich stíhání začalo v roce 1999. Koncem listopadu téhož roku byli oba zadrženi, následně strávili asi tři měsíce ve vazbě, kde se Svoboda psychicky zhroutil.

Reklama

Související témata:

Související články

Snopková přesvědčovala soud o své nevině

Před senátem středočeského krajského soudu v úterý vypovídala Barbora Snopková. Soud zhruba hodinu a půl přesvědčovala o své nevině. Snopková se se svým...

Výběr článků

Načítám