Hlavní obsah

Snopková přesvědčovala soud o své nevině

ČTK, Lenka Kadeřávková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Před senátem středočeského krajského soudu v úterý vypovídala Barbora Snopková. Soud zhruba hodinu a půl přesvědčovala o své nevině. Snopková se se svým někdejším šéfem exministrem financí Ivem Svobodou zpovídá z vytunelování mělnického podniku Liberta.

Foto: Petr Brdičko

Grand Team Ludeco

Článek

Snopková v přestávce jednání novinářům řekla, že za procesem vidí jen výsledek něčí snahy zdiskreditovat jejich osoby a tím i sociální demokracii. Dvojice měla v letech 1997 až 1999 na starosti financování ČSSD. Snopková se domnívá, že někomu vně sociální demokracie vadilo, že se jim podařilo zajistit financování strany čistými prostředky.

Snopková přišla až na pátý pokus

Dnes Snopková přišla k soudu o berlích a s ovázanou nohou. "Jsem opravdu ráda, že začalo toto hlavní líčení, protože čím dříve začne, tím dříve bude vyřešena celá ta záležitost," řekla Snopková novinářům těsně před začátkem jednání. Dodala, že se cítí nevinná a že věří v osvobozující rozsudek pro sebe i své společníky.

K soudu se dnes nedostavil další obžalovaný - Snopkové syn Stanislav Kratochvíl. Z přelíčení se omluvil, soudu ale oznámil, že souhlasí s tím, aby se jednání uskutečnilo i v jeho nepřítomnosti pouze za účasti obhájce.

Proces měl začít už na jaře

Netrpělivě očekávaný proces, který měl původně začít už na jaře, musel být již čtyřikrát odročen. Pokaždé byly důvodem zdravotní problémy Snopkové.

Obžalovaná také vyměnila svého obhájce. Podle soudce Petra France ji už nezastupuje advokátní kancelář Richarda Malečka, nicméně koho si žena vybrala, nesdělil.

Z Liberty zmizely milióny

Dvojice Svoboda a Snopková čelí obžalobě, že mělnické společnosti Liberta během let 1996 a 1997 pomohla ke krachu tím, že z ní vyvedla miliónové částky do jiných firem, které stoprocentně ovládala. Dopustit se měla více než pětimiliónové zpronevěry, trestných činů poškozování a zvýhodňování věřitele se zhruba dvacetimiliónovou škodou.

Snopková se údajně snažila mařit následný průběh konkurzního řízení tím, že ukrývala účetní knihy firmy Liberta. K tomu jí podle žalobce Petra Jiráta napomáhal i její syn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám