Hlavní obsah

Zadeha policie obvinila kvůli uplácení tlumočníka

Právo, Petr Kozelka
Brno

Podnikatel Shahram Abudullah Zadeh má další důvod ke starostem. Policisté jej obvinili z toho, že se pokoušel uplatit a zastrašit tlumočníka v případu, kvůli němuž stojí před brněnským krajským soudem. Tam je Zadeh kvůli obžalobě z daňového úniku ve výši 2,5 miliardy korun. Zadeh tvrdí, že obvinění je jen hra vyšetřovatelů, kteří se mu snaží ztížit možnosti obhajoby.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Obchodník Shahram Abdullah Zadeh

Článek

Podle policie Zadeh blíže nezjištěnými pohrůžkami nutil tlumočníka, aby svou činnost neprováděl či opomíjel, za což mu následně i nabízel úplatek v nezjištěné formě.

„Celá hra je účelovou snahou Vrchního státního zastupitelství v Olomouci zbavit pana Zadeha obhajoby, protože svědky měli údajně být Zadehovi advokáti, které se policie snaží předvolat a tím je vyloučit z obhajoby,“ uvedl podnikatelův mediální konzultant Jan Jetmar.

Zadeh si podle něj stěžoval na špatný překlad do perštiny a na úzké vazby tlumočníka na íránskou ambasádu.

„Na to konto ho tlumočník obvinil, že ho měl nezjištěným způsobem žádat, aby protahoval řízení, za což mu měl nabízet nezjištěnou úplatu. Pan Zadeh nepotřeboval nikoho k ničemu nutit, stačilo, aby trval na tom, aby byl celý 100tisícistránkový spis přeložen do jeho rodného jazyka, a do teď by nebyl tlumočník s překladem ani v první půlce,“ dodal Jetmar.

Rekordní kauce

Zadeh už se zapsal do historie české justice, když přibližně před rokem složil rekordní kauci 150 miliónů korun za své propuštění z vazby. Svobodu si ale užíval jen necelý rok, na začátku prosince loňského roku jej totiž detektivové znovu zadrželi a soud jej pak poslal do vazby kvůli podezření na ovlivňování svědků. [celá zpráva]

Případ, v němž Zadeh čelí podezření z rozsáhlého daňového úniku se škodou 2,5 miliardy korun, řeší krajský soud již několik měsíců.

Vyšetřovatelé věří, že mají dost důkazů, aby podnikatele a dalších 15 lidí usvědčili jako členy organizované skupiny, která měla prostřednictvím více než šesti desítek firem dovážet do tuzemska pohonné hmoty z Německa a Slovinska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám