Hlavní obsah

Podnikatele Zadeha zadržela policie, údajně kvůli ovlivňování svědků

Právo, Petr Kozelka, rav

Podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha, obžalovaného z obřího daňového úniku, zadržela v pátek ráno policie v Praze. Právu to potvrdila Zadehova advokátka Alena Kojzarová. Podle důvěryhodných informací měl být česko-íránský podnikatel zadržen kvůli údajnému ovlivňování svědků. Policie také provádí v bytě Zadeha domovní prohlídku.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Íránský obchodník Shahram Zadeh

Článek

„Pan Zadeh byl skutečně zadržen policií, ale co se týče nějakého obvinění, k tomu nám zatím nikdo nic neřekl. Od rána provádějí policisté prohlídky a snaží se najít nějaké vágně definované materiály. Nemáme podrobnosti o tom, co je mu vlastně kladeno za vinu,“ potvrdila Kojzarová.

Prohlídka podle informací Práva probíhala ještě v pátek večer kolem 18:00. Žádné nové obvinění vůči Zadehovi však zatím nepadlo.

Podle informací Práva kriminalisté podezřívají Zadeha z ovlivňování svědků a dokonce spolu s ním měli zadržet i jednoho z brněnských advokátů. Takovou informaci ale oficiální policejní místa odmítla komentovat.

Podrobnosti o tom, jestli byl Zadeh zadržen sám, nebo detektivové spolu s ním zadrželi i další osobu, neměla Kojzarová, ani druhý z podnikatelových advokátů Pavel Čapčuch.

Podezřelé obchody s pohonnými hmotami 

Zadehovo zadržení dávala advokátka do souvislosti s procesem před brněnským Krajským soudem, kde státní zástupce viní Zadeha a dalších 15 lidí z rozsáhlých daňových úniků se škodou 2,5 miliardy korun. Podle spisu měli prostřednictvím 65 firem dovážet do tuzemska pohonné hmoty z Německa a Slovinska. Zadehovi hrozí v případě uznání viny až 13 let vězení.

„Měli jsme dopředu informace, že by k něčemu takovému mohlo dojít vzhledem k obhajobě, kterou klient uplatňuje. Poukazuje na zmizelé důkazy ze spisu a na ovlivňování svědků ze strany policie. Tyhle zvěsti se nyní naplnily a my čekáme, co se bude dít dál. Vzhledem k tomu, že před soudem vypovídal na konci listopadu, tak ta časová souvislost je mimořádně nápadná,“ dodala Kojzarová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám