Hlavní obsah

Zabiják z Frenštátu byl normální, ukázal psychologický posudek

Právo, Aleš Honus

Chladnokrevný vražedný útok na lidi, které denně potkával a zdravil, spáchal ve Frenštátu pod Radhoštěm muž, který byl doposud zcela normální. Alespoň podle psychologického posudku, který má k dispozici novojičínský okresní soud.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Trosky domu ve Frenštátu pod Radhoštěm poničeného explozí

Článek

Ten Antonína Blažka, muže z přízemí už neexistujícího domu č. 39, který je označován za původce krvavého atentátu na nic netušících pět rodin sousedů v dalších dvou patrech, v průběhu posledních let soudil například pro poškozování cizí věci, ale také pro pomluvy a křivé obvinění.

Podle znalců, kteří Blažka vyšetřovali, je nebo aspoň donedávna byl, duševně zdravý člověk, který cítí potřebu bojovat za spravedlnost. S Blažkem v minulosti přišlo do styku hned několik novojičínských trestních i civilních soudců.

Například soudce Radim Švec mu před pěti lety vyměřil podmíněný trest za hanlivé nápisy, které napsal na adresu svých sousedů na zeď domu, který s nimi společně sdílel. „Nápisy vytvořil na zrekonstruované fasádě, ale také na zdi uvnitř domu,“ řekl ve středu soudce Právu.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné práce ve FrenštátěVideo: www.hzsmsk.cz

"Zvýšený vztah k právu"

Soud měl tehdy k dispozici i znalecký posudek psychologa, který u Blažka nezjistil žádnou duševní poruchu ani nemoc. „Podle znalce byl úplně normální. Nezjistili nic, co by mělo z hlediska forenzního ovlivňovat jeho jednání,“ řekl soudce.

„Obžalovaný je podle znalce z oboru psychologie v rámci širší normality povahy hodnocen jako osobnost akcentovaná se zvýšeným vztahem k právu a spravedlnosti a s puzením k napravování nepravostí v okolí a ve světě,“ píše se doslova v odůvodnění rozsudku.

Foto: ČTK

Ve středu třetím dnem pokračovaly práce na odstraňování sutin po výbuchu plynu v bytovém domě ve Frenštátě pod Radhoštěm. Zemřelo při něm 5 lidí.

Oslovení psychologové se nechtějí vyjadřovat k otázce, jak je možné, že se najednou z duševně zdravého člověka, byť má konflikty se svým okolím, stane během několika let masový vrah. Posudek, který na něj byl před několika lety vypracován, ani nemusel postihnout všechny stránky jeho osobnosti.

„Pokud nemám v ruce závěr toho posudku a nevím, jaké byly použity diagnostické metody, těžko se k tomu dá vyjádřit. Nemusel to být komplexní posudek, mohl být zaměřen jen na určitou oblast osobnosti. Navíc v průběhu let mohlo dojít k vývoji,“ řekl například ostravský psycholog Filip Jadlovec.

Za pomluvy dostal pokutu, odvolací soud ji však zrušil

Radim Švec není jediným soudcem, před kterého Blažek předstoupil. V minulém roce ho soudil také jeho kolega Jiří Hanzelka. Za pomluvy a křivá obvinění sousedů vyměřil Blažkovi peněžitý trest. Verdikt ale odvolací soud zrušil a Blažek byl nakonec zproštěn viny.

„Někteří kolegové mne před ním varovali, ale u mne v soudní síni obžalovaný působil normálně. Jakmile ale za sebou zavřel dveře a začal psát své stížnosti nebo příspěvky na internet, byl to najednou někdo jiný,“ řekl Hanzelka.

Stěžoval si i ministru vnitra. Poslední kauza údajných pomluv, pro které byl Blažek stíhán od roku 2010 a kvůli kterým pak loni stanul před soudem, se dostala na stůl i tehdejšímu ministru vnitra Radku Johnovi.

Blažek si v dopise ministrovi stěžoval na nečinnost frenštátských policistů, kteří neřeší některé jeho podněty a naopak jeho obvinili z pomluv sousedů.

„Takových stížností jsem dostal asi šest tisíc, všechny jsme je předávali oddělení stížností a kontroly Policie České republiky nebo Generální inspekci bezpečnostních sborů. Těch stížností je spousta a ministr vnitra nemá možnost řídit postup policie v jednotlivých případech. Kdybych to udělal, tak se na mne všichni vrhli,“ řekl na to Právu exministr John.

Reklama

Výběr článků

Načítám