Hlavní obsah

Výbuch byl extrémní zátěží na statiku domu, nemohl to vydržet, tvrdí odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zřícení panelového domu ve Frenštátu pod Radhoštěm, při kterém zahynulo minimálně pět lidí, vzbudilo diskuse o tom, co bylo důvodem katastrofy. Novinkami oslovení statici odmítají, že by za zřícením budovy byl její špatný stav. Exploze prý byla tak silná, že by zřejmě nevydržela žádná podobná stavba.

Vyjádření statita k explozi ve Frenštátu pod Radhoštěm Video: Novinky

 
Článek

"Špatná statika v tom nehrála žádnou roli," řekl Novinkám statik Václav Losík. Výbuch byl podle něj tak mimořádnou zátěží na konstrukci stavby, že při něm došlo k odtržení nosných stěn od stropní konstrukce a následnému zřícení.

Podobný názor má také statik David Mareček. „Výbuch tlakovou vlnou je extrémní, mimořádné zatížení, na které podle mě ta stavba navržena nebyla. Výrazně by se to totiž odrazilo v nákladech na výstavbu a ekonomické hledisko je v současné době rozhodující pro to, aby se mohlo stavět,“ řekl Novinkám.

Nemuselo dojít k výbuchu přímo v místě úniku, ale někde jinde, kde se plyn nahromadil.
statik Václav Losík

Připomněl, že bytové domy tvoří panelová soustava z železobetonových stěnových a stropních panelů, vzájemně pospojovaných zálivkovou výztuží. Ta zajišťuje tuhost objektu jako celku. "Mělo by to být dostatečně zaručujícím kritériem únosnosti stavby na daná zatížení," uvedl. Mezi ně patří v případě panelových domů nahodilá zatížení, která vyplývají z užívání domu pro bydlení, nebo klimatická zatížení, například déšť nebo sníh.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zničený dům ve Frenštátě pod Radhoštěm

Některé domy jsou konstruované tak, aby ustály i mimořádná zatížení, například zemětřesení či výbuch. To ale podle statika zřejmě nebyl případ frenštátského paneláku.

Pokud by výbuch nastal například v rodinném domě, byly by podle Marečka následky ještě horší. Zděný objekt má prý totiž ještě menší tuhost. „Záleží na povaze, jak je objekt navržen, jaké má dispoziční řešení nosných stěn, stropů a z jakého materiálu jsou navržené. Je rozdíl, když ta stavba je celá z monolitického železobetonu, a je rozdíl, když ta stavba je zděná s dřevěnými stropy,“ uvedl.

Statik o troskách domu ve Frenštátu

„Ráno jsme tam pustili nějaké rodinné příslušníky a známé, ať si vezmou ty nejnutnější věci z toho, co tady zůstalo,“ řekl Právu na místě neštěstí statik Josef Pacula.

Část domu, v níž plyn explodoval, se strhne. Má ale společnou zeď se sousedním domem, bude se to proto dělat postupně.

K explozi může dojít daleko od místa úniku

Policie již potvrdila, že ve Frenštátě šlo o úmyslný čin, zatím však neví, jak přesně ke katastrofě došlo. Statik Václav Losík připustil, že se mohlo jednat o výbuch plynu, ať už to byl plyn zemní, nebo nahromaděný propan-butan. „Z jakéhokoli přístroje, spotřebiče, může unikat plyn, potom se nahromadit a pak stačí, když někdo používá třeba staré zvonky, kde dochází k výboji,“ dodal statik.

Podle něj je otázkou, o jaký plyn se jednalo, a tedy zda mohl například prostoupit objektem. Pokud by to byl zemní plyn, mohl podle Losíka postupovat stoupačkami do vyšších pater a tam se nahromadit. „Nemuselo dojít k výbuchu přímo v místě úniku, ale někde jinde, kde se plyn nahromadil,“ uvedl.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Zničený dům ve Frenštátě pod Radhoštěm

Podle statika Vojtěcha Štrby existuje v tomto případě hned několik klíčových neznámých. „Otázka je, co vybuchlo, jak to vybuchlo, kolik bylo ohnisek, jak velká byla tlaková síla a jakým směrem šla,“ řekl Novinkám.

Rovněž připustil variantu, že na vině mohl být propan-butan, nedokázal však definitivně určit, co za výbuchem stálo. Zřejmě se ale podle něj nejednalo o explozi výbušniny nebo střeliva.

Několik ohnisek

Výbuch, ke kterému došlo v neděli brzo ráno, má dosud na svědomí pět mrtvých, z toho tři děti. Podle vyjádření šéfa Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeňka Nytry měl požár domu několik ohnisek. Uvedl také, že hasiči zatím na místě propanbutanové lahve nezajistili. [celá zpráva]

Policejní prezident Martin Červíček uvedl v úterý, že požár a následné exploze byl s největší pravděpodobností úmyslným činem. Zločin podle nejpravděpodobnější verze, se kterou policie pracuje, způsobil obyvatel domu, který při výbuchu zahynul. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám