Hlavní obsah

Neštěstí ve Frenštátě otřáslo i hasiči, v troskách nacházeli hračky a pohádky

Právo, tom
Frenštát pod Radhoštěm

Jsou cvičení a odolní, přesto neštěstí ve Frenštátě pod Radhoštěm se zasahujícími hasiči nebývale otřáslo. V troskách domu, který zničil výbuch plynu a následný požár, se pohybovali dva nekonečně dlouhé dny. Ve dvanáctihodinových směnách se při prohledávání domu na ulici 6. května vystřídalo přibližně 150 profesionálních a dobrovolných hasičů.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Také s hasiči hrůzná událost otřásla.

Článek

Poté, co v sutinách v noci na pondělí našli policejní psi první těla, nedokázali mnozí pod přilbami ukrýt své pocity. „Toto neštěstí je svým rozsahem, počtem obětí a okolnostmi, které ho provázejí, opravdu nesrovnatelné s čímkoliv jiným, co se v kraji za posledních několik desítek let událo,“ řekl mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Atmosféra byla nejen mezi hasiči od samého počátku ponurá. Takovou spoušť, kterou napáchalo několik po sobě jdoucích výbuchů, viděli mnozí poprvé v životě. „Nic takového jsem neviděl. Lidé umírali, spousta zraněných, ten dům je nyní prakticky pryč,“ svěřil se Kůdela.

Při pátrání po pohřešovaných osobách se na místě vystřídalo 14 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Další musely zůstat v záloze.

„Mnozí z nich jsou taky tátové a mají doma malé děti. Bylo znát, že je pro ně nesmírně těžké nacházet těla obětí. A i když by měli být odolní, chvíli jim bude trvat, než to ze sebe setřesou. Když se rozednilo a v sutinách jsme nacházeli dětské hračky, kočárek nebo pohádky, bylo vidět, že je to nenechává v klidu,“ přiblížil Kůdela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám