Hlavní obsah

Když manželku vyhodil, zachránil jí vlastně život, říkají lidé o žháři z Frenštátu

Právo, Novinky, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé z okolí domu ve Frenštátě pod Radhoštěm stále nemohou pochopit, proč Antonín Blažek část panelového domu podle všeho vyhodil do povětří. Starostka města potvrdila, že s mužem opakovaně řešili přestupky. Nedělní tragédie vyvolala po celém Česku obrovskou vlnu solidarity. Na kontě na pomoc obětem se už sešly víc než čtyři milióny korun.

Foto: ČTK

Zničený dům ve Frenštátě pod Radhoštěm

Článek

Manželka Antonína Blažka z bytu svého muže odešla pouhý den před tragédií, která stála život pět lidí. "V deset hodin odešla z domu, protože ji vyhodil," řekla jedna ze sousedek televizi Nova. "Když ji vyhodil, tak jí vlastně zachránil život," dodala.

Podle jiných výpovědí ale žena odešla sama, protože jí vyhrožoval. Tragédie ve Frenštátě pod Radhoštěm manželku útočníka obrovsky zasáhla. O tom, co její muž podle všeho provedl, není schopná vůbec mluvit. Spolu vychovali dvě děti. [celá zpráva]

Starostka Zdeňka Leščišinová potvrdila, že Antonín Blažek patřil k problémovým obyvatelům. Často sepisoval stížnosti a žaloby na sousedy i obec. "Byly to asi dvě desítky přestupkových řízení, která se v minulých letech vedla," uvedla pro TV Nova Leščišinová.

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranné práce ve FrenštátěVideo: www.hzsmsk.cz

Sbírka na pomoc obětem pokračuje

Na účtu sbírky pro oběti jsou podle internetových stránek města už víc než čtyři milióny korun. Peníze posílají obyčejní lidé i města. Mezi jinými i Chrastava, která dá Frenštátu stotisícový dar. Právě Frenštát pod Radhoštěm věnoval Chrastavě po ničivých povodních před dvěma roky 350 000 korun a chrastavští jim tentokrát chtějí pomoc oplatit. Chrastava navíc uspořádá 13. května benefiční koncert, jehož výtěžek je rovněž určen na pomoc obětem exploze.

Obyvatelům postiženým výbuchem lidé pomáhají i jinak, nosí jim oblečení i lůžkoviny. Frenštátská charita dostala od lidí z celé republiky obrovské množství oblečení, chybí ale například kuchyňské potřeby, talíře, pánvičky a příbory a také uklízecí potřeby.

Radnice lidem nabídne byty

Frenštátská radnice nabídla všem lidem ze zdemolovaného domu náhradní bydlení. Vyčlenila pro to šest městských bytů, nabídku ale zatím nikdo nevyužil. "Nabídky máme od soukromých ubytovatelů, takže předpokládám, že s tím potíže nebudou,“ řekl místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm Pavel Mička (ČSSD).

Foto: Petr Sznapka, ČTK

U městského úřadu ve Frenštátě pod Radhoštěm vzniklo pietní místo

Nemocnice do středečního večera opustilo sedm zraněných obyvatel domu, čtyři další v péči lékařů zůstávají. Stav dvou z nich je velmi vážný. "Stav čtyř pacientů je stabilizovaný. Dva lidé jsou ale stále kvůli rozsáhlým popáleninám na mnoha procentech těla v kritickém stavu," řekl mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Do svých domovů se stále ještě nemohou vrátit ani obyvatelé vedlejšího domu č. 40. Ačkoliv statik Josef Pacula zhodnotil stav domu jako obyvatelný, návratu brání společná zeď se zničeným domem.

Tragédii ve Frenštátě mohla policie zabránit, myslí si lidé Video: Prima FTV

"Zatím nedokážeme odhadovat, kdy bude možná kompletní demolice. Celý prostor se nyní čistí, aby se tam mohly umístit vzpěry a zajistila se stěna vchodu číslo 40. Postupně se bude ten zdevastovaný objekt rozebírat. Může to trvat několik dní, nevíme přesně, jak se to bude vyvíjet. Jsou to domy ze sedmdesátých let a plány k nim nejsou," doplnil Mička.

Podle statika Paculy bude zapotřebí postupovat velmi opatrně. "Stropy se budou postupně odřezávat. Půjde to pomalu," pověděl.

Reklama

Související články

Tragédie ve Frenštátě objektivem hasičů

Tři dny od tragédie, která mnohým lidem ve Frenštátě pod Radhoštěm změnila život, zveřejnili hasiči své vlastní záběry a fotografie, které jenom dokládají,...

Výběr článků

Načítám