Hlavní obsah

Sluhové Satana mě chtějí připravit o byt, stěžoval si žhář ve Frenštátě

Právo, Aleš Honus, Jiří Tomaškovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Policajti mě šikanují a sluhové Satana mě chtějí připravit o byt. To je jen jeden z mnoha výroků Antonína Blažka, který podle policie uplynulou neděli vyhodil do povětří třípodlažní panelový dům ve Frenštátě pod Radhoštěm. Nejspíš duševně vyšinutý muž, který v plamenech a sutinách zahynul spolu se svými sousedy, byl notorickým stěžovatelem, jenž různými podněty obesílal jak městský úřad, tak internetové diskuse.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Hasič prohledává sutiny zříceného domu ve Frenštátě pod Radhoštěm

Článek

„Já su vlastenec po celý rok, ne jenom tehdy když se to zrovna hodí. Proto mám nejspíše všechna okna v bytě rozbita. Gumy na autě prořezané. Policajti mě nezákonně šikanují. Dokonce mě chtějí sluhové Satana připravit o byt. To vše na základě smyšlených a podvodných finančních pohledávek,“ napsal Blažek v jedné z internetových diskusí.

Antonín Blažek podle sousedů kdysi prý pracoval jako dozorce ve věznici, v poslední době se živil vylepováním plakátů, ale také jako řemeslník, ve sklepě domu měl i malou dílnu. Byl ale zadlužený a na jeho byt byla uvalena exekuce.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Práce na odstraňování sutin pokračují i téměř 30 hodin po výbuchu plynu.

Společně se svou ženou neplatili nájemné, nepřispívali ani do fondu oprav. Společenství vlastníků domu číslo 39 dlužili více než 140 tisíc korun. Soud proto nařídil na Blažkův byt exekuci, byt byl prodán už v polovině minulého roku. Z bytu se měl Blažek podle dostupných informací vystěhovat do konce minulého týdne, poslední možný den byl den tragédie.

Mezi sousedy se spekuluje, že den před výbuchem poslal svou manželku z domu pryč a poté nejspíš urazil hlavní přívod plynu do domu a jeho sklepy napustil plynem.

Jiní sousedé ale zase říkají, že s ním manželka už delší čas nežila. Stejně jako dvě dospělé děti. Na čem se ale lidé shodují, je, že ostatním nájemníkům vyhrožoval. „Byl to podivín, který neměl rád lidi. Sousedům vyhrožoval, že pokud bude muset z domu odejít, tak půjdou všichni,“ řekl Tomáš Babinec.

Výjimečný člověk. V uvozovkách

Vladimír Zyla bydlí asi 150 metrů od zničeného domu. Po ulici 6. května chodí každý den. „Na tom jeho bytě bylo jedno okno zabedněné a druhé bylo přelepené izolepou a napsané VIP. Opravdu to byl v uvozovkách výjimečný člověk. Lidé ho neměli rádi a báli se ho,“ popsal Zyla.

Blažek na radnici v minulých letech poslal více než desítku stížností, stěžovali si ale na něj i jeho sousedé. Blažkovy stížnosti byly často nesmyslné. „Městský úřad řadu let řešil přestupky, ve kterých byl oznamovatelem pan Blažek, většinou on sám podával stížnosti na své sousedy a na obyvatele okolních domů, na úředníky úřadu a podobně. K mnoha jednáním přestupkové komise se bez omluvy nedostavoval.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Na druhé straně bylo také řešeno několik přestupků, kdy podnět k projednání podávali sousedé nebo jiní občané,“ uvedla starostka Zdeňka Leščišinová.

Potvrdila také, že lidé si stěžovali, že jim Blažek vyhrožuje. „Co se týká vyhrožování, není v silách městského úřadu toto řešit, občané byli odkázáni na Policii ČR, případně na městskou policii. Zde je nutno říci, že vždy bylo postupováno v souladu se zákonnými předpisy. Zde nezbývá než bohužel konstatovat, že platné zákony neumožňují obcím jiný postup,“ dodala starostka a popřela, že by město mělo nějakou možnost činu šíleného žháře zabránit.

„Není namístě hledat viníka této velké tragédie mimo trosky zničeného domu. V prvé řadě je nutno si i přes bolest a emoce, které jsou pochopitelné, uvědomit, že s největší pravděpodobností šlo o mimořádně tragický a nepředvídatelný čin. To, že se může stát něco tak otřesného, bylo pro nás všechny až do neděle nepředstavitelné. Vzájemné obviňování v tuto chvíli nikomu nepomůže. Vždy se dá zpětně konstatovat, že se něco mohlo udělat jinak. Jsem přesvědčená, že nyní se naopak musíme všichni spojit a vynaložit maximální úsilí na to, abychom pomohli těm, co přežili, žít dále,“ dodala starostka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám