Hlavní obsah

Záběhlickému vrahovi do rukou legální zbraň nepatřila, policie vyšetřuje lékařky

Právo, Novinky, ČTK, ok, sts
Praha
Aktualizováno

Policie zveřejnila v pátek podrobnosti k vraždě, která se stala v květnu v pražských Záběhlicích. Potvrdila, že zastřelený muž byl pachatelem vraždy a na život si sáhl asi dva dny po činu. Muž byl podle policie schizofrenik, který trpěl bludy. Od dvou doktorek přesto dostal potvrzení k vydání zbrojního průkazu. Tyto lékařky budou policisté nyní stíhat.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Zásahová jednotka na místě činu

Článek

Policisté informace k případu zveřejnili na tiskové konferenci. Uvedli, že 43letý pachatel zavraždil 40letého souseda svou zbraní, kterou měl ve stejný den odevzdat, protože mu skončila platnost zbrojního průkazu. Druhý nebo třetí den po vraždě obrátil zbraň proti sobě. Že jde o pachatele, potvrdily mimo jiné testy DNA.

Jak vyplynulo z vyšetřování, muž měl seznam osmi lidí ze svého okolí, které sledoval, dělal si mapy jejich pohybu a připravoval si útěkové trasy. Připravené měl také paruky. Všichni dostali dočasně policejní ochranu. Podle kriminalistů muž trpěl schizofrenií, bludy, poruchou osobnosti a nespavostí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

BEZ KOMENTÁŘE: Policie na místě nálezu těla v pražských ZáběhlicíchVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Svou oběť znal z místa bydliště, v roce 2012 na tohoto souseda podal trestní oznámení s tím, že ho muž pronásleduje, vulgárně mu nadává a umístil mu v bytě odposlechy. Policisté věc odložili s tím, že ke skutku nedošlo.

Potvrzení vydala lékařka bez atestace

Rodina pozdější oběti na oplátku podala oznámení na střelce s tím, že je držitelem zbraně, ačkoliv k tomu zřejmě není zdravotně způsobilý. "Policie nemá právní důvod a možnost k okamžitému odebrání zbraně, a to ani v době, kdy si myslí, že je to vhodné. Vždy musí proběhnout správní řízení, které je zdlouhavé," řekl vedoucí odboru vnitřní kontroly pražských policistů Jiří Poláček.

Podle něj pachatelova praktická lékařka v roce 2013 nevypracovala posudek, o nějž ji policie žádala. Nesprávně se spolehla pouze na psychologické vyšetření od jiného lékaře, podle nějž byl muž k držení zbraně způsobilý.

Letos žádal opět o prodloužení. Potvrzení ovšem vydala lékařka bez atestace, která si nevyžádala jeho zdravotní dokumentaci, a přesto posudek pozitivně vyřídila. Odbor pro zbraně toto odhalil a požádal pachatele o nový posudek. Ten nedodal a v den vraždy 15. května mu vypršela platnost zbrojního průkazu.

Oběť kontaktovala policii

Budoucí oběť se přitom krátce předtím obrátila na policii a vyjádřila obavu o svůj život. Muž poukazoval na tragédii v Uherském Brodě, při níž psychicky nemocný útočník zastřelil v restauraci osm lidí a poté spáchal sebevraždu.

Upozorňoval na to, že v roce 2014 pachatel opět konfrontoval nejen jej, ale i jeho přítelkyni. Policisté ale trvají na tom, že útočník v trestněprávní rovině nikdy nikomu, a tedy ani své budoucí oběti, nevyhrožoval. "Není tady žádná indicie, která by směřovala k nějakému ataku, obtěžování, stalkingu," řekl Poláček.

Přijela i zásahovka

Čin se odehrál ve druhém poschodí garáží v ulici Velenovského. K domu vyjela zásahová jednotka, protože policisté měli podezření, že střelec je ještě v objektu. To se nepotvrdilo. Po 43letém muži následně vyhlásili pátrání. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Na místo činu vyjela i zásahová jednotkaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

O týden později našli v lesoparku v Záběhlicích zastřeleného muže, který spáchal sebevraždu. Již tehdy mluvčí uvedla, že jde pravděpodobně o hledaného vraha. [celá zpráva]

Muži měli mezi sebou dlouhodobé spory. Jeden na druhého podávali trestní oznámení. Ředitel krajské policie dal zároveň pokyn k prošetření informací, že policie jednotlivé oznámení příliš neřešila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám