Hlavní obsah

Za vyprovokovaný pokus o vraždu potvrdil soud seniorce 7,5 roku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedm a půl roku stráví ve vězení šestašedesátiletá Jitka Dušátková, která v březnu pobodala svého manžela. Žena byla odsouzena za pokus o vraždu, Krajský soud v Liberci i odvolací soud ale přihlédly k okolnostem případu a přiznání pobodaného, že svou ženu k činu vyprovokoval. Vrchní soud v Praze tak v úterý v podstatě potvrdil červencový verdikt libereckého soudu.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta přivádí Jitku Dušátkovou k odvolacímu jednáníVideo: Novinky

 
Článek

Soužití Dušátkových nebylo už delší dobou ideální. Každý žil v jiné místnosti jejich jabloneckého bytu. Často se spolu hádali, čemuž přispívala i smíšená porucha osobnosti Dušátkové a sociální fobie, se kterou se léčila v Kosmonosích.

Prudce se jí měnily nálady, kvůli úzkostlivým stavům i paranoidním představám brala antidepresiva. Dušátková si stěžovala na údajné sledování a odposlouchávání, mluvila o černém autě stojícím před domem, které ji mělo sledovat.

Je to hodně moje vina. Z 50 procent jsem se na tom podepsal já a už jsem jí odpustil
manžel obžalované

V březnu letošního roku číše zloby Dušátkové přetekla. Naštvalo ji, že ji manžel ignoruje a hraje si u sebe na počítači karty. Tak vyhodila v bytě pojistky. U nich se pak manželé potkali a střídavě je vyhazovali a nahazovali.

„Tam to začalo. Pak jsem vzala nůž a řekla jsem mu: 'Hele, co mám.' A on na to: 'Tak si píchni, dělej!',“ popsala žena osudnou chvíli při výslechu na policii. U libereckého soudu žena nevypovídala. Nicméně projevila tam svou lítost, omluvila se svým synům i manželovi. Ten u soudu částečně přiznal i určitý svůj podíl na činu. „Je to hodně moje vina. Z 50 procent jsem se na tom podepsal já a už jsem jí odpustil,“ prohlásil u soudu.

I proto liberecký krajský soud vyměřil ženě sedm a půl roku vězení, byť zákonná trestní sazba se v tomto případě pohybuje mezi 10 a 18 lety. Proti tomu se odvolalo státní zastupitelství a žádalo trest vyšší. „Nejsou dány zákonné podmínky pro užití moderačního prostředku a snížení trestu pod dolní hranici zákonné sazby,“ uvedl v úterý státní zástupce Vlastimil Hrdlička.

Snížený trest v pořádku

Odvolací senát by podle svého předsedy Michala Hodouška dal státnímu zastupitelství za pravdu, neb důvody pro mimořádné snížení trestu skutečně dány nebyly, přihlédl ale k okolnostem.

„S ohledem na všechny okolnosti případu a osobu obžalované považujeme tento, svým způsobem trochu výjimečný případ za oprávněný k tomu, aby bylo užito moderační ustanovení,“ konstatoval Hodoušek.

Na soud mimo jiné zapůsobila intervence manžela obžalované, který zopakoval, že manželku k činu vyprovokoval a že jí odpustil.

„Už jsem to nezvládla. Jinak ho mám ráda, vždycky jsem mu pomáhala. Nevím, co se stalo, nesmírně toho lituju,“ kála se před soudem Dušátková a dodala, že teď už si s manželem rozumějí úplně jinak a více spolu mluví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám