Hlavní obsah

Za velebení smrti vojáků z české patroly v Afghánistánu dostal důchodce podmínku

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Už jednou se Antonín Dobner (71) dostal do vězení, kam jej za jeho protikomunistické názory uvrhl tehdejší režim. Po čtyřiceti letech stojí před soudem znovu. Krajský soud v Plzni ho v úterý potrestal třemi měsíci vězení se zkušební dobou na 18 měsíců za schvalování zabití tří vojáků z české patroly v Afghánistánu, kteří zemřeli po útoku sebevražedného atentátníka v srpnu 2018.

Soud s Antonínem Dobnerem, který schvaloval smrt českých vojáků v AfganistánuVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

„Soud nemá za prokázané, že by šlo o teroristický čin vůči zmiňovaným vojákům. Nebyla zjištěna identita sebevraha, tím pádem nebyla zjištěna ani jeho motivace. Následně se sice k útoku přihlásil Tálibán, ale ten se přihlásí ke všemu, co se v zemi šustne, aniž by v tom měl prsty,“ zdůvodnil předseda senátu Tomáš Mahr, proč soud jednaní Dobnera neposoudil jako podporu a propagaci terorismu tak, jak to požadoval státní zástupce, který pro něj navrhoval pět let vězení.

„V příspěvcích obžalovaného nepadlo žádné slovo o teroristickém útoku. Ale některé věty už byly za čarou svobody slova,“ dodal Mahr. Soud Dobnera tak uznal vinným pouze z přečinu schvalování trestného činu, kde není tak vysoká trestní sazba.

Našli spravedlivý trest, psal o zabitých vojácích

„Budu se odvolávat do nekonečna. Tohle je zásah do svobody názoru, nejsem žádný terorista. Moje trestní stíhání je mimo mísu,“ prohlásil Dobner.

Důchodce komentoval útok na patrolu v několika příspěvcích v internetové diskusi. „Za podíl na zločinecké agresi proti afghánskému lidu našli svůj spravedlivý trest z rukou tamních mudžahedínů,” zněl jeden z nich. Podle žalobce tím vyjadřoval sympatie k útoku na české vojáky a veřejně vychvaloval i jeho pachatele. „Tyto příspěvky přesáhly hranici svobody projevu a svobody volně vyjadřovat své názory, neboť obviněný, zjednodušeně řečeno, schvaloval jednání vraha a vraždy,“ prohlásil státní zástupce.

Za velebení smrti českých vojáků v Afganistánu hrozí důchodci 15 let

Krimi

Obžalovaný muž vnímal trestní stíhání jako šikanu, kterou proti němu dříve používala Státní bezpečnost za jeho protikomunistické názory.  „Mám pocit, že se vracejí staré bolševické časy. Je to otázka mých ústavních práv si vyjádřit osobní názor i přes internet. Já ve svých příspěvcích neuvedl žádné podněty k vraždění. Válečný zločin je válečný zločin, ať ho dělá Franta, nebo Pavel. Do Afghánistánu tam šli ti vojáci dobrovolně a dostali za to dobře zaplaceno," řekl před soudem Dobner.

„Smrt českých vojáků beru jako trest za válečný zločin. Podíleli se na agresi. Žádný gebír (právo – pozn.red.) od OSN na to neměli," dodal Dobner

Obžalovaný: Atentátník jako Palach

Sebevražedný atentátník nebyl podle obžalovaného muže žádným stoupencem teroristů z Islámského státu, ale domorodý vesničan, který obětoval svůj život z velké nenávisti k agresi cizích států.  „Nazval bych ho afghánským národním hrdinou proto, že odpálit se a zemřít ve prospěch státu, kde byl doma, je hrdinský kousek. Obdobně je u nás za takového hrdinu považován Jan Palach, který se také obětoval ve prospěch státu,“ prohlásil Dobner.

Státní zástupce obžaloval z terorismu člověka, který na internetu schvaloval smrt českých vojáků

Krimi

Podle něj zabití vojáci nešli do Afghánistánu z přesvědčení nebo zájmu, ale jen kvůli penězům. „Cítím lítost nad těmi lidmi v Afghánistánu, neboť jsou oběťmi. Partyzánskou válku domácího obyvatelstva vůči agresorům nelze považovat za terorismus, ale za jejich právo. Oni jsou tam doma. Navíc násilí, které tam páchá USA a jeho spojenci v NATO, rodí jen další násilí,“ vypověděl dále Dobner s tím, že už v minulosti také veřejně kritizoval agresi vojsk bývalého Sovětského svazu v této zemi.

Podle soudních znalců je intelekt obžalovaného muže, který je vystudovaný inženýr, vysoko nad průměrem. „Svá ideologická a politická přesvědčení, která ventiluje, vnímá jako správná a prospěšná pro blaho společnosti. Proto jsou z jeho pohledu ospravedlnitelná,“ konstatovali znalci.

Komunisté ho uvěznili

Dobner ve vězení už několik let strávil. Poprvé se dostal za mříže v roce 1977, kdy se bez povolení pokusil vycestovat do tehdejšího západního Německa. Po propuštění z výkonu trestu nemohl sehnat práci odpovídající jeho vysokoškolské kvalifikaci a skončil jako topič. V zoufalství napsal dopis prezidentu republiky Gustávu Husákovi.

Za letáky chválící smrt českých vojáků dostal muž podmínku

Krimi

Nakonec nechal režim muže vystěhovat do Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám