Hlavní obsah

Za účast na sebevraždě družky padl podmíněný trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Městský soud v Praze uznal ve čtvrtek vinným trestným činem účasti na sebevraždě družky Evy Mockové Karla Lapku. Obžaloba ho původně vinila za vraždy, soud ale dospěl k závěru, že se bodla sama. Dostal dvouletý podmíněný trest se čtyřletým odkladem, během kterého je je povinen jednou měsíčně chodit k probačnímu pracovníkovi.

Článek

Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání. Lapka byl propuštěn z vazby, od soudu odkráčel svobodně.

Lapka nejdříve tvrdil, že družku bodl do srdce na základě jejich předchozí dohody. Výpověď však následně odvolal. Podle domluvy měl sice ženu bodnout nožem do srdce, ale prý to nedokázal. Žena se podle něj nakonec bodla sama a na místě zemřela.

Znalec již dříve Lapkovu novou verzi případu nevyloučil. Podle něj si žena mohla ránu způsobit sama. V sobě měla v té době 1,93 promile alkoholu.

Další den pak oznámil policii, že svoji o dva roky starší družku po společné dohodě zavraždil. Podle dohody měla následovat jeho sebevražda, kterou si však rozmyslel. Před soudem vysvětloval, že tak vypovídal proto, aby to znělo důvěryhodně.

Lapka poznal svoji ženu před 25 lety a až do osudného 23. října 2005 spolu bydleli. Měli však dlouhodobé problémy s alkoholem, kvůli kterým se dvojice zadlužila. Jenom na nájmu se dluh vyšplhal na více jak 400 tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám