Hlavní obsah

Za transparent Evropo, povstaň! dostali radikálové podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brněnský městský soud udělil podmínky šesti příznivcům uskupení Dělnická mládež za to, že na letošní prvomájové demonstraci v Brně nesli transparent s nápisem Evropo, povstaň! Podle soudního znalce tento výrok souvisí s nacistickým heslem Německo, povstaň!

Foto: Petr Kozelka, Právo

Stoupenci pravicových radikálů

Článek

Šestice, která nesla transparent, se podle internetových stránek DSSS dopustila podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Mezi odsouzenými je i předseda Dělnické mládeže Erik Lamprecht, jenž dostal rok vězení s podmíněným odkladem na 4,5 roku. Dalším soud udělil roční vězení s podmíněným odkladem na tři až čtyři roky.

Soud se v kauze opíral o vyjádření soudního znalce na extremismus. V něm se uvádí, že transparent Evropo¨, povstaň! nepřímo odkazuje na heslo nacistů Německo, povstaň!

Dělnická mládež je úzce spjata s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Podle předsedy DSSS Tomáše Vandase odsouzení s verdiktem nesouhlasí a podají proti němu takzvaný odpor.

"Cílem tohoto trestu je zastrašit nás, abychom se společných setkání neúčastnili. Je to absurdní. Od odsouzených mám potvrzeno, že si proti verdiktu podají odpor," uvedl Vandas.

Policie zvažuje také stíhání tlumočníka

Prvomájové akce se zúčastnilo asi 400 radikálů, kteří prošli centrem Brna. Zasahovat musely stovky policistů. Při akci bylo zadrženo 15 lidí, z nichž třináct patřilo k zastáncům krajní pravice.

Po demonstraci byl z republiky vyhoštěn občan Slovenska, protože měl na oděvu nápisy propagující extremismus. Dva mladíci jsou stíháni za napadení policisty. Stíhán je také člen Národnědemokratické strany Německa (NPD) za projev, který na shromáždění pronesl coby host. Policie zvažuje, že bude stíhat i překladatele, který mu tlumočil.

Reklama

Výběr článků

Načítám