Hlavní obsah

Bývalý český voják dostal 21 let za terorismus na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na 21 let do vězení poslal v úterý pražský městský soud devětačtyřicetiletého Martina Sukupa, který se podle nepravomocného verdiktu před lety aktivně zapojil do bojů na Ukrajině na straně proruských separatistů. Podle soudu se tím dopustil teroristického útoku a účasti na teroristické skupině. Sukup se z Ukrajiny nevrátil a byl odsouzen jako uprchlý.

Foto: Policie ČR

Odsouzený voják Martin Sukup na fotografii z policejní databáze

Článek

„Že obžalovaný opustil území ČR, odjel na Ukrajinu a zapojil se do příslušných struktur separatistických skupin, v tomto směru jsme neměli žádné pochybnosti,“ uvedla předsedkyně senátu Silvie Slepičková, která doplnila, že to důkazně podporovaly výpovědi svědků, ale i Sukupovo chvástání na sociálních sítích, fotografie, ale i ukrajinské novinové články.

Výši trestu podle Slepičkové ovlivnil zejména fakt, že Sukup zneužil velitelské schopnosti nabyté za svého působení v české armádě i fakt, že se do bojů zapojil mnohem aktivněji než ostatní, kteří byli obžalovaní v obdobných případech.

Sukupova obhájkyně se proti verdiktu na místě odvolala.

Čechovi propuštěnému z armády hrozí za teror na Ukrajině přes 20 let vězení

Krimi

Sukup se podle rozsudku rozhodl odcestovat v roce 2014 na Ukrajinu a zapojit se tam do bojů na straně proruských separatistů v armádě samozvané Doněcké lidové republiky. Dorazil proto do Doněcku na východě země, kde se nechal vystrojit a vyzbrojit. Poté minimálně do roku 2018 v separatistické armádě působil jako tankista, velitel tankové roty, později i praporu nebo velitel dělostřelecké baterie.

Čech bojoval na Ukrajině, doma dostal 20 let za terorismus

Krimi

Podle verdiktu se účastnil mimo jiné i bojů o města Kramatorsk či Gorlivka, při kterých zemřelo na tisíc ukrajinských vojáků. „Tím, že se zapojil aktivně i do těch ozbrojených střetů, tak z povahy věci naplnil skutkovou podstatu zločinu teroristického útoku,“ konstatoval státní zástupce Marek Bodlák a navrhl pro Sukupa dvacetiletý trest vězení.

Sukupova obhájkyně Klára Tvrdá nicméně neměla vinu svého klienta za prokázanou. Nelze podle ní vycházet z novinových článků nebo Sukupových sdělení na sociálních sítích, která nemusel učinit obžalovaný, a navíc mohou být nadnesena nebo špatně pochopena.

Za teroristický útok na Ukrajině dostal Bělorus žijící v Praze 21 let

Krimi

Prokázáno podle Tvrdé bylo, že se Sukup několik let nacházel na území ovládaném separatisty, nelze ale klást rovnítko mezi tím, že se tam nacházel a aktivně zapojil do bojů. „Obžalovaný chtěl uzavřít svoji životní kapitolu na území ČR,“ řekla Tvrdá a zmínila rozpad jeho rodiny nebo trestní stíhání kvůli pojistným podvodům.

„Měl v úmyslu začít nový život, což se mu částečně podařilo, když tam založil novou rodinu,“ dodala obhájkyně a navrhla Sukupa zprostit obžaloby v duchu zásady in dubio pro reo (v pochybnostech ve prospěch obviněného - pozn. red.)

Podle své rodiny a známých se Sukup odjakživa zajímal o armádu, tíhnul k válce a bojování, chtěl se v rámci armády ČR účastnit zahraničních misí. Sukup i v české armádě působil, dokud nebyl v roce 1997 propuštěn.

Jedné svědkyni se svěřil, že prý byl prohlášen za nepřítele státu, protože prý nesouhlasil se vstupem do NATO. Podle státního zástupce byl ale z armády propuštěn kvůli svým vedlejším podnikatelským aktivitám.

Reklama

Výběr článků

Načítám