Hlavní obsah

Za teroristický útok na Ukrajině dostal Bělorus žijící v Praze 21 let

Novinky, bad
Praha

Bělorus Alexej Fadějev (42) dostal za pomoc proruským separatistům na Ukrajině 21 let vězení. Fadějev byl původně odsouzen ke 4,5 roku za účast na organizované skupině. Odvolací soud ho ale shledal vinným i z teroristického útoku a trest mu zvýšil. Soud tak vyhověl odvolání státního zastupitelství. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Alexej Fadějev u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Soud prvého stupně se nedostatečně zajímal o to, zda byl panem obžalovaným proveden útok,“ uvedl předseda odvolacího senátu Luboš Vrba a připomněl videa z fronty, na kterých je vidět Fadějev, jak odpaluje protitankovou střelu nebo hází granát směrem k ukrajinským pozicím. „Pan obžalovaný se podílel na operacích a podílel se i na realizaci bojových akcí,“ doplnil Vrba.

Fadějevovi soud vyměřil výjimečný trest. „S ohledem na jeho začlenění do těchto zločineckých organizovaných skupin zdejších soud dospěl k závěru, že při ukládání trestu je třeba aplikovat ustanovení trestního řádu a zvýšit horní hranici trestní sazby o jednu třetinu,“ podotkl Vrba k výši trestu s tím, že pro Fadějeva nehovoří žádné polehčující okolnosti.

Soud také Fadějeva vyhostil z republiky na neurčito.

Za pomoc separatistům na Ukrajině dostal Bělorus u pražského soudu 4,5 roku

Krimi

Fadějev, který dlouhodobě žije v Praze, mezi lety 2014 a 2016 vycestoval několikrát na Ukrajinu „v úmyslu aktivně podpořit v ozbrojeném konfliktu separatistické skupiny na východě Ukrajiny, které usilují o odtržení od Ukrajiny a vytvoření samostatného státního útvaru, tzv. Doněcké lidové republiky (DLR)“. Česko samozvanou DLR neuznává a považuje jí dobytá území za součást Ukrajiny.

Pražský městský soud Fadějeva uznal loni v září vinným z účasti na teroristické skupině a odsoudil ho ke čtyři a půl roku dlouhému vězení. Muž byl původně obžalovaný z teroristického útoku, pro ten ale městský soud neseznal dostatek důkazů.

Státní zastupitelství si však za právní kvalifikací stálo a v odvolání navrhlo dvacetiletý trest a vyhoštění z republiky.

Na druhou stranu Fadějevova obhájkyně navrhovala svého klienta zprostit obžaloby, protože podle ní nebyly dány důkazy, které by nade vší pochybnost prokazovaly Fadějevovu vinu. Případně chtěla pro obžalovaného mírnější trest.

Byl jsem pomoci lidem proti ukrajinským fašistům, hájí Bělorus účast v bojích na Ukrajině

Krimi

Bělorus se u hlavního líčení hájil tím, že se do samotných bojů v první linii ani nezapojil, že se účastnil pouze pomocných prací. Na Ukrajinu prý jezdil „pomáhat lidem se bránit proti ukrajinským fašistům“. K výjezdům ho prý motivovala videa, která měla zobrazovat údajná „zvěrstva“, která měly páchat „nacistické skupiny“ na domobrancích.

Muž přiznal, že v rámci armády DLR vykonával strážní službu i hlídkování. Střelbu z kulometů, protitankové pušky či granátometu nicméně popřel, respektive ze zbraní prý střílel pouze při výcviku.

Ruskojazyčné regiony na východě Ukrajiny – Doněcký a Luhanský – vyhlásily odštěpení od Ukrajiny v roce 2014 poté, co padla vláda proruského prezidenta Viktora Janukovyče a Rusko svévolně anektovalo Krym. Eskalaci válečného konfliktu, který si vyžádal tisíce mrtvých, zastavila až druhá dohoda z Minsku z počátku roku 2015. Její naplňování ale vázne.

Reklama

Výběr článků

Načítám