Hlavní obsah

Za smrt tří cyklistek na Jičínsku nebude řidič potrestán, byl nepříčetný

Novinky, Ondřej Kořínek
Jičín

Státní zástupce zastavil trestní stíhání řidiče, který loni na Jičínsku srazil tři cyklistky. Jedna žena zemřela na místě, dvě v nemocnici. Stíhání bylo zastaveno pro nepříčetnost 59letého řidiče, který trpí bipolární afektivní poruchou. Vyplývá to z usnesení o zastavení trestního stíhání, jež má redakce k dispozici.

Foto: Policie ČR

Řidič se střetl s cyklistkami

Článek

Nehoda se odehrála 9. září u obce Chomutice. Jak řidič sám uvedl, jel rychlostí asi 90 km/h a ve chvíli, kdy předjížděl kamión, si na poslední chvíli všiml, že v protisměru jsou cyklistky. Levou části auta VW Polo do nich narazil.

Policie muže, který je v částečném invalidním důchodu, obvinila z usmrcení z nedbalosti a zadala znalecké posudky. Vyšetřovatelé zjistili, že muž se ambulantně léčí s bipolární afektivní poruchou a byl také kvůli tomu hospitalizován.

Foto: Policie ČR

Dvě cyklistky podlehly těžkým zraněním

Poněvadž se u něj projevovaly i manické fáze nemoci, lékařka muži sdělila, že nesmí řídit auto a po manželce požadovala, aby zamezila přístupu svého manžela ke klíčům od auta. Podle lékařky ovšem šlo o dočasný stav, který ustoupí a muž bude moct opět řídit.

Rozhoduje se o ochranné léčbě

Kvůli zdravotnímu stavu byl rovněž zadán psychiatrický posudek. „Obviněný v době spáchání trestného činu trpěl bipolární afektivní poruchou - manickou epizodou od června 2015 a plně se projevovala v srpnu a září,“ píše se v usnesení s tím, že řidič nebyl schopen rozpoznat nebezpečnost svého jednání a nebyl schopen své jednání ovládat.

Foto: Policie ČR

Dvě cyklistky podlehly těžkým zraněním

Znalec na závěr konstatoval, že muž není schopen řídit auto a navrhl uložit mu ochrannou psychiatrickou léčbu ústavní formou.

„Ze závěrů znaleckého posudku jednoznačně vyplývá, že obviněný není za spáchaný trestný čin odpovědný pro nepříčetnost, a proto nezbývá než trestní stíhání zastavit,“ konstatoval v usnesení, jež nabylo právní moci v únoru, dozorující státní zástupce Petr Krupka.

„Okresní soud zatím o ochranné léčbě nerozhodl. Je předvolaný znalec, který se vyjádří k zdravotnímu stavu muže,“ doplnil v úterý žalobce.

Bipolární porucha je závažné duševní onemocnění, která se projevuje výraznými výkyvy nálad. Povznesenou náladou, zvýšeným sebevědomím, impulsivním jednáním.Manickým syndromem se rozumí stav, kdy postižený je snadno iritován i sebemenšími maličkostmi. Nemocný trpící mánií bývá nadměrně sebevědomý, veselý nepřiměřeně okolnostem, nic pro něho není problém, má sníženou potřebu spánku, zrychlenou řeč, rychlé střídání myšlenek, je sexuálně promiskuitní, navazuje stále nové vztahy.Zdroj: Wikipedie

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám