Hlavní obsah

Za seance s halucinogenní liánou dostal muž 8,5 roku vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Rozsudek v neobvyklém případu pořádání šamanských rituálů, během nichž se podával psychotropní koncentrát z jihoamerické liány ayahuasca, vynesl v pátek Krajský soud v Ostravě. Dva organizátoři seancí dostali nepodmíněné tresty v délce 8,5 a 5,5 roku, třetí obžalovaný vyvázl s podmínkou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Manželé Kordysovi v jednací síni během vynášení rozsudku.

Článek

Trojice se několik let podílela na dovozu koncentrátu z Peru, seance se pořádaly na různých místech v České republice, zejména pak v domě na okraji Heřmanic u Oder. Jak manželé Jaroslaw Akadiusz Kordys a Karolina Kordys, tak Piotr Krzystof Kanawka vinu odmítali a obžalobu označili za nedorozumění. Manželé dostali tresty 8,5 roku v případě muže a 5,5 roku v případě ženy. Kanawka dostal podmínku.

Ayahuasca je v současnosti velmi populární šamanská psychotropní rostlina, která je v České republice i v řadě dalších zemí Evropy nelegální.

Překroucená nepravda, řekl obžalovaný v případu šamanských rituálů se zakázanou drogou

Krimi

V oblasti Amazonie je tato droga velkou atrakcí pro tisíce turistů, kteří chtějí využít jejích halucinogenních a údajně očistných vlastností. Účast na šamanských rituálech s podáváním této drogy v Peru nabízí i tamní hotely. Podle vědeckých poznatků sice látka DMT, kterou extrakt obsahuje, nezpůsobuje závislost, ale kvůli mimořádně silným účinkům na lidské vědomí může být i životu nebezpečná, proto se v Jižní Americe užívá pod dozorem poučených šamanů.

A právě takové šamanské centrum podle obžaloby, kterou se soud zabývá, vybudovala trojice Poláků v Heřmanicích u Oder na Novojičínsku, kde se seance pořádaly. Kordys, který je jako jediný z trojice ve vazbě, plnil na seancích roli šamana a jeho manželka účastníkům pomáhala při změněných stavech vědomí a při žaludečních potížích, které užití drogy často provázejí.

Záchranářský vrtulník musel nouzově přistát. Posádku někdo oslnil laserem

Krimi

Zákazníky manželé získávali pomocí internetu. Setkání spojených s pitím nápojů se účastnili téměř výhradně zájemci z Polska, ale i z Rakouska, Německa, Dánska či Velké Británie. Za účast platili částku 1500 polských zlotých (8400 Kč). U soudu bylo prokázáno téměř 1400 případů podání nápoje během 90 rituálů. Podle soudce tak utržili více než deset milionů korun, z toho čistý zisk přesahoval pět milionů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám