Hlavní obsah

Za požár kulturní památky Karnola v Krnově čeká dva kluky výchovný postih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krnov
Aktualizováno

Policie odložila případ loňského úmyslně založeného požáru textilky Karnola v Krnově. Dva čtrnáctiletí chlapci, kteří podle policie objekt přesně před rokem zapálili, nejsou totiž kvůli nízkému věku trestně odpovědní, a čeká je výchovný postih.

Požár bývalé textilky Karnola v KrnověVideo: Novinky

 
Článek

O vývoji v případu informovala mluvčí policie Gabriela Pokorná. Soud bude podle ní řešit pouze výchovný postih chlapců, případně rozhodne, zda za vzniklou škodu vyčíslenou na víc než 19 milionů korun nenesou odpovědnost jejich rodiče.

Karnola vyhořela loni 20. prosince. Hasiči se při zásahu potýkali s členitými prostory. Plameny napáchaly největší škody na zařízení vzorkovny, která byla nejcennější částí historické budovy a díky níž byl objekt před několika lety prohlášen za národní kulturní památku. [celá zpráva]

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Po úplném dohašení ale budou hasiči hlídat místo požáru

Školáci byli podezřelí z obecného ohrožení. Policie o odložení případu rozhodla, když získala všechny znalecké posudky. Národní kulturní památka byla vzácná především proto, že se její část zachovala ve stavu posledního dne provozu. Toto všechno ale požár zničil.

Posudky ani samotné vyšetřování neprokázaly, že by se na podpálení národní kulturní památky, z níž má vzniknout interaktivní muzeum, podílel někdo další, kdo by byl trestně odpovědný. „Po shromáždění důkazů vrchní komisař věc odložil, jelikož podezřelými jsou dvě nezletilé osoby, jejichž trestní stíhání je nepřípustné," uvedla Holčáková.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Historické škody jsou nedozírné.

Mluvčí dodala, že policie předá státnímu zástupci návrh, aby zahájil takzvané řízení proti dítěti mladšímu 15 let. V praxi to bude znamenat to, že oba chlapci se před soud dostanou, bude ale řešit jejich potrestání jen ve formální a výchovné rovině. Hůře na tom ale můžou být rodiče školáků.

Pokud totiž v takových případech někdo uplatní náhradu škody, bude soud posuzovat, zda rodiče nějakým svým pochybením ke škodě nepřispěli. Pak by mohl soud nařídit její uhrazení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám