Hlavní obsah

Požár bývalé textilky v Krnově, která je kulturní památkou, mají na svědomí zřejmě děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál
Aktualizováno

Požár bývalé textilky Karnola v Krnově mají zřejmě na svědomí dvě nezletilé děti. Uvedla to v pátek policie bez bližších podrobností. Budova byla spolu s technickým zařízením prohlášena za národní kulturní památku, mělo zde vzniknout unikátní muzeum.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Požár dostali hasiči pod kontrolu po čtyřech hodinách.

Článek

O tom, že za požárem zřejmě stojí nedbalost či snad úmysl dětí, informovala v pátek mluvčí policie Gabriela Holčáková. „Bruntálští kriminalisté zjistili v průběhu prověřování informace, které směřují ke dvěma nezletilým osobám. I nadále policisté pokračují ve zjišťování okolností, za jakých k požáru došlo. Poskytnutí detailních informací k nezletilým zapovídá zákon,“ konstatovala mluvčí.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Příčina požáru se vyšetřuje

Plameny textilku pohltily 20. prosince v podvečer, hasiči v bývalé textilce pracovali až do čtvrtečních ranních hodin. Hoření bylo velmi rychlé a intenzivní.

Největší škody požár nenapáchal na historické budově, ale na zařízení vzorkovny, což je nejcennější část, díky níž byl objekt před několika lety prohlášen za národní kulturní památku a díky které se měl také během několika let změnit na muzeum. Byla jí poskytnuta i dotace na rekonstrukci.

Foto: FB města Krnov

Hasiči u požáru bývalé textilky Karnola v Krnově.

„V místech, která byla požárem zasažena nejvíce, byly staré tkalcovské a jiné textilní stroje, byly tam i originální vzorníky látek, které se zde vyráběly od roku 1825. Je to srdce celé kulturní památky,“ řekl tehdy místostarosta města Michal Brunclík.

Již krátce po požáru se objevily spekulace, že požár mohl vzniknout úmyslně, protože oheň propukl v jednom čase ve více místech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám