Hlavní obsah

Za pomoc separatistům na Ukrajině dostal Bělorus u pražského soudu 4,5 roku

Novinky, bad
Praha

Za pomáhání proruským separatistům na Ukrajině dostal v úterý Bělorus Alexej Fadějev u pražského městského soudu trest 4,5 roku vězení. Potrestán byl za účast na organizované zločinecké skupině, obžaloba se původně týkala teroristického útoku, za což mu hrozil až dvacetiletý, případně i výjimečný trest. Fadějev vinu odmítá a tvrdí, že byl v Doněcké oblasti „pomáhat lidem proti fašistům“.

Foto: Novinky

Alexej Fadějev

Článek

Součástí trestu je také vyhoštění z Česka na čtyři roky. „Soud na základě provedeného dokazování dospěl k závěru o vině obžalovaného, avšak nespokojil se s právní kvalifikací a popisem skutku uvedeným v obžalobě,“ řekla při odůvodnění rozsudku předsedkyně trestního senátu Lenka Cihlářová.

Narážela na to, že Fadějev byl původně obžalován z teroristického útoku. „Nepodařilo se prokázat, že by obžalovaný byl osobou, která se účastnila aktivního boje, a že by střílel na příslušníky ukrajinské armády,“ uvedla soudkyně s tím, že muž podle všeho zastával jen pomocné funkce a nedostal se do ostrého boje.

„Trest zároveň obsahuje i trest za nebezpečné vyhrožování z rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 6,” doplnila na dotaz Novinek mluvčí soudu Markéta Puci s tím, že obě strany si proti verdiktu podaly odvolání.

Fadějev podle obžaloby mezi lety 2014 a 2016 vycestoval několikrát na Ukrajinu „v úmyslu aktivně podpořit v ozbrojeném konfliktu separatistické skupiny na východě Ukrajiny, které usilují o odtržení od Ukrajiny a vytvoření samostatného státního útvaru, tzv. Doněcké lidové republiky (DLR)“. Česko samozvanou DLR neuznává a považuje jí dobytá území za součást Ukrajiny.

Obžalovaný se hájil tím, že se do bojů aktivně nezapojil a na Ukrajinu jezdil „pomáhat lidem se bránit proti ukrajinským fašistům“. K výjezdům ho prý motivovala videa, která měla zobrazovat údajná „zvěrstva“, která měly páchat „nacistické skupiny“ na domobrancích.

Byl jsem pomoci lidem proti ukrajinským fašistům, hájí Bělorus účast v bojích na Ukrajině

Krimi

Podle spisu i dle svých vlastních slov se Fadějev vydal z Prahy přes Rostov na Donu do Doněcké oblasti. Tam ho separatisté vyzbrojili a Fadějev se zapojil do aktivit tzv. republikánské gardy Doněcké lidové republiky.

Kromě strážní služby či hlídkování se podle obžaloby měl i aktivně zapojit do bojů s ukrajinskými jednotkami, které brání územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny. Fadějev přiznal strážní službu i hlídkování, střelbu z kulometů, protitankové pušky či granátometu nicméně popřel, respektive ze zbraní prý střílel pouze při výcviku.

Žalobce navrhl 15 let

Zatímco Fadějev žádal v závěrečné řeči zproštění obžaloby, státní zástupce pro něj navrhoval patnáctiletý trest vězení.

Bělorus byl v kontaktu také s Čechem Erikem Eštuem, bývalým příslušníkem výsadkového praporu, který se konfliktu rovněž zúčastnil a dostal před rokem za účast dvouletý podmíněný trest. Eštu Fadějevovi pomohl vycestovat do Doněcké oblasti.

Soud zmírnil českému vojákovi podmínku za účast v konfliktu na Ukrajině

Krimi

Ruskojazyčné regiony na východě Ukrajiny – Doněcký a Luhanský – vyhlásily odštěpení od Ukrajiny v roce 2014 poté, co padla vláda proruského prezidenta Viktora Janukovyče a Rusko svévolně anektovalo Krym. Eskalaci válečného konfliktu, který si vyžádal tisíce mrtvých, zastavila až druhá dohoda z Minsku z počátku roku 2015. Její naplňování ale vázne.

Reklama

Výběr článků

Načítám