Hlavní obsah

Za pobodání souseda dostal čtyři roky, podle soudu vraždit nechtěl

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtyřletý trest vězení si podle čtvrtečního verdiktu Krajského soudu v Praze odpyká jedenašedesátiletý Jan Anděl, který se pokusil zabít svého souseda. Anděl se hájil, že je nevinný, protože jen bránil syna, který se se sousedem pohádal a následně popral. Obviněnému původně hrozilo až dvacet let za mřížemi, soud ale pobodání nožem překvalifikoval z pokusu o vraždu na pokus o zabití. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Foto: Novinky

Obžalovaný Jan Anděl s eskortou (13. května 2021)

Článek

Podle předsedy senátu Jiřího Wažika byl skutkový průběh činu a jeho rekonstrukce velmi složitá. „Jednoznačné je, že celý incident vznikl v důsledku nevhodného chování syna obžalovaného, který vulgárně urážel poškozeného,” uvedl v odůvodnění Wažik.

Otázkou při rozhodování byla kvalifikace činu. Státní zástupce nejdříve Anděla obžaloval z vraždy s rozmyslem, ve světle provedených důkazů čin přehodnotil na vraždu prostou. Ani s tím se ale soud neztotožnil.

„Soud dospěl k názoru, že se obžalovaný dopustil úmyslného usmrcení ve stadiu pokusu a ve stavu silného rozrušení,“ pokračoval soudce. Anděl byl proto odsouzen za pokus o zabití.

Syna bránil nožem, hrozí mu až dvacet let

Krimi

Soudce zároveň uvedl, že rozhodně nešlo o nutnou obranu, jak tvrdil obžalovaný i jeho obhájce. „Bylo jasné, že úmysl směřoval k usmrcení poškozeného, byť soud netvrdí, že šlo o úmysl přímý,“ dodal Wažik.

Vzhledem k věku a zdravotnímu stavu obžalovaného, okolnostem případu i faktu, že Anděl byl v podstatě bez záznamu v trestním rejstříku, vyfasoval trest při spodní hranici zákonné sazby.

K incidentu došlo loni v listopadu v bytovém domě v obci Tmaň poblíž Berouna. Syn obžalovaného se potkal se sousedem, kterému vadilo jeho kouření na chodbě domu.

„Poškozený mě už den předtím slovně napadl, že jestli mě uvidí s cigárem na chodbě, tak mě dobije,“ řekl k tomu Andělův syn. Což soused víceméně potvrdil s tím, že mu vadily nedopalky před domem.

Zabij otce, jinak zemřeš, řekly hlasy v hlavě muže a on zaútočil

Krimi

Hádka přerostla ve rvačku, během které oba v podstatě vpadli do bytu obžalovaného. Ten zrovna synovi chystal večeři, konkrétně chleba s paštikou, a měl v ruce nůž.

Když viděl, že jeho syn spadl hlavou na roh kuchyňské linky a ztratil vědomí, přiskočil mu na pomoc. Během toho se s poškozeným postrkovali a Anděl ho kuchyňským nožem bodl dvakrát do spodní části zad a dvakrát do břicha.

„Já se cítím jako nevinnej, já jsem bránil syna,“ prohlásil v závěrečné řeči Anděl, který si vzal na případné odvolání lhůtu, státní zástupce se proti verdiktu odvolal. Pokud své odvolání nevezme zpět, bude se případem zabývat pražský vrchní soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám