Hlavní obsah

Chtěla spasit svět a zabít budějovické sanitáře, soud jí snížil trest

Právo, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Místo 15 let stráví Lenka Pekárková (23) za mřížemi let jen osm. Ženě, která loni chtěla zabít dva sanitáře českobudějovické nemocnice, v úterý Vrchní soud v Praze snížil trest, když posoudil její jednání jako přípravu vraždy. Českobudějovický soud Pekárkovou v březnu uznal vinnou z pokusu o vraždu. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Lenka Pekárková u souduVideo: Novinky

 
Článek

„Nedošlo k jednání, které by bezprostředně směřovalo k dokonání trestného činu,“ vysvětlil předseda odvolacího senátu Martin Zelenka. „Máme však za to, že to její jednání vykazuje znaky přípravy zvlášť závažného zločinu vraždy,“ doplnil s tím, že Pekárková skutečně šla do nemocnice s úmyslem si to se sanitáři „vyřídit“.

„Svůj záměr dávala najevo nejen na místě činu, ale i v době předchozí, kdy mluvila o svých problémech s ostatními svědky,“ řekl Zelenka. Nově uložený trest podle soudce odpovídá jednání Pekárkové.

Útočník si v nemocnici v Nymburku počkal na zdravotní sestru a udeřil ji lopatou do hlavy

Krimi

Žena loni v únoru na psychiatrickém oddělení nemocnice v Českých Budějovicích nejprve odmítla léky na zklidnění, aby vzápětí vytáhla nůž tzv. motýlek a začala sanitáři vyhrožovat, že ho zabije a že zabije všechny. Muže navíc začala mlátit a kopat, dokud nepřišli na pomoc další zaměstnanci nemocnice a ve finále policisté, kteří ji zadrželi. Nakonec ji propustili s tím, že šlo maximálně o přestupek.

Chtěla se předvést

Pekárková se ale ještě ten den vyzbrojila kromě nože ještě i kladivem a vydala se do nemocnice „v úmyslu zabít dva sanitáře a pomstít se za pociťovanou újmu”, jak stojí v rozsudku.

Kladivem rozbila skleněnou výplň dveří oddělení a s nožem v ruce a výkřiky, že „si to jde s nimi vyřídit a že je zabije“ se dožadovala předvedení dotyčných sanitářů, kteří ovšem ten den nebyli v práci.

Mezitím se dívka rovněž snažila nožem dostat do sesterny. Na chodbě pak ohrožovala nožem jiného sanitáře, dokud nepřišla ochranka a ženu nezpacifikovala.

Pachatel střelby v Ostravě si před zásahem policie prostřelil hlavu

Krimi

„Nevím, proč jsem to udělala. Já fakt nevím, co mě to napadlo. Já bych to nikdy neudělala. V tu chvíli jsem si připadala drsně. Ale nezabila bych nikoho,“ uvedla u odvolacího soudu Pekárková. „Chtěla jsem se jenom předvést, nevěděla jsem, co z toho bude,“ doplnila.

Svědkům se před činem nicméně se svými plány svěřovala. Jedné ze svědkyň například říkala, že „chce spasit svět, že ještě uvidí a že o ní ještě uslyší“.

„Toho na psychině zabiju, mám chuť se na někom vybít,“ nechala se také slyšet.

V úterý u soudu nicméně prohlásila, že si prý pamatuje, že říkala, že nechce nikomu ublížit. A že byla zmatená.

Pekárková dostala úhrnný trest, kromě přípravy vraždy se dopustila také nebezpečného vyhrožování a poškození cizí věci. Soudně má rovněž nařízené psychiatrické léčení ambulantní formou.

Reklama

Výběr článků

Načítám