Hlavní obsah

Za nepovedený potrat přiznal soud ženě odškodnění 80 tisíc

Právo, Petr Kozelka
BRNO
Aktualizováno

Průlomový verdikt zazněl v pátek u Krajského soudu v Brně. Šestadvacetiletá Kateřina Nováková totiž na jihlavské nemocnici vysoudila 80 000 korun odškodného za to, že se jí po potratu provedeném v prosinci 2000 v tamní nemocnici narodila dcera. Žena čekala dvojčata, ale při zákroku jí lékaři z dělohy odstranili pouze jeden plod.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Kateřina Nováková vysoudila 80 000 korun jako odškodné.

Článek

Po několika týdnech po provedení potratu žena s hrůzou zjistila, že je stále těhotná a na další zákrok už jít nechtěla. Narodila se jí zdravá dcera, které je nyní osm let. Po nemocnici požadovala Nováková odškodnění 400 000 korun, tuto částku nárokovala za prožitý stres, protože dlouho nebylo jasné, zda se dítě narodí zdravé.

Z potratu nelze dělat podnikatelský záměr

Navíc měla podle svých slov i hádky s rodiči a sama prožívala velké trápení. Soudce Michal Ryška ale rezolutně odmítl přiznat ženě celý její požadavek.

„Pokud by soud přistoupil na takovouto částku, byl by to výsměch všem rodičům, kteří ztratili chtěné a milované dítě a dostali ze zákona pouze 240 000 korun. Z takovéto věci nelze dělat podnikatelský záměr,“ uvedl soudce při odůvodnění.

Přiznanou částku soudce odůvodnil tím, že ženě bylo znemožněno právo svobodně se rozhodnout, zda své dítě chce nebo ne. Při jednání zazněla i zásadní otázka, jak chce matka vysvětlit svému dítěti, že za jeho narození chce odškodné?

Matka je za celou situaci zodpovědná

„Nevím, kdy to řeknu své dceři, asi až bude starší, teď by to nepochopila. Možná jí to řekne někdo jiný,“ odpověděla Nováková. Soudce také upozornil na to, že matka je za celou situaci spoluodpovědná. Údiv v soudní síni totiž vyvolalo zejména líčení vlastního početí.

„S mým tehdejším přítelem jsme byli spolu asi tři měsíce. Pravidelně jsme spolu sexuálně žili, antikoncepci jsme nepoužívali, jen občas kondom. Už před tím jsem totiž měla přítele, s kterým jsme souložili a nikdy se nic nestalo,“ prohlásila Nováková.

Jí bylo v té době osmnáct, měla těsně před maturitou, jejímu příteli bylo dokonce ještě o dva roky méně. Po provedeném potratu se navíc nedostavila v předepsaném termínu ke své gynekoložce na kontroly, která by mohly včas odhalit, že v děloze zůstal ještě jeden plod.

Naprosto výjimečný případ

„Situace, kdy se při potratu odstraní pouze jeden zárodek z dvojčat a ten druhý zůstane neporušen a normálně se vyvíjí, je naprostou raritou. Lékaři postupovali při provádění potratu správně, ale samotný výkon měl být zřejmě radikálnější,“ uvedl před soudem znalec z oboru porodnictví a gynekologie.

Případ, že se ženě i po interrupci narodí dítě, přitom není až zas tak ojedinělý. Podle znalce se ročně v České republice narodí několik desítek takových dětí. „Nebojovala jsem jen za sebe, ale i za ty ostatní matky, které se dostanou do podobné těžké situace. S rozsudkem jsem spokojená,“ řekla po skončení soudu Nováková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám