Hlavní obsah

Za nelegální odměny padly dvě podmínky

Právo, Jaroslav Švehla

Pouze dva bývalé radní z minulého sociálnědemokratického vedení Libereckého kraje Okresní soud v Liberci uznal vinnými v případu nelegálního vyplácení desetitisícových odměn v dozorčí radě českolipské nemocnice. Soud potrestal bývalého radního pro ekonomiku Zdeňka Bursu a tehdejšího radního pro sociální oblast Pavla Petráčka dvouletou podmínkou.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Soud potrestal bývalé krajské radní Zdeňka Bursu (vlevo) a Pavla Petráčka.

Článek

Zbývajících devět radních a manažerů krajské společnosti, kteří byli stíháni za to, že pobírání odměn hlasováním umožnili, soud zprostil obžaloby. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.

Soud případ rozdělil do dvou rovin. U Bursy a Petráčka pobírání odměn kvalifikoval jako podvod. Radní podle předsedy soudního senátu Richarda Skýby měli vědět, že uvolnění členové krajského zastupitelstva nemají nárok a odměnu za práci v orgánech krajských společností.

BEZ KOMENTÁŘE: Za nelegální odměny padly dvě podmínkyVideo: Jaroslav Švehla, Právo

Skýba připomněl, že jejich tehdejší kolega zodpovědný za rezort zdravotnictví si střetu zájmů byl vědom a za práci v dozorčí radě liberecké nemocnice si nechal vyplácet nulovou odměnu.

V případě dalších bývalých členů krajské rady, obžalovaných z porušení povinnosti při správě cizího majetku se podle Skýby trestný čin vůbec nestal. „Ta konstrukce je napnutá už na první pohled,“ prohlásil soudce.

Označili to za politický proces

Bývalý hejtman Stanislav Eichler na tiskové konferenci po vynesení rozsudku prohlásil, že celá kauza nese znaky politického procesu. „Je otázka, zda to nebyla snaha nás poškodit před volbami,“ řekl Eichler. On i další politici, které soud zatím nepravomocně očistil, se cítí poškození.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Bývalý liberecký hejtman Stanislav Eichler u soudu

Vzhledem k probíhající kauze nebyli dosazeni na kandidátky a údajně také přišli o nabídky zaměstnání. Tyto a další náklady budou v případě pravomocného rozhodnutí požadovat uhradit po státu. Případně se o ušlou částku soudit.

Jak už Právo dříve upozornilo, některým bývalým radním police při sdělení obvinění odebrala vzorky DNA, což se vzhledem k povaze vyšetřovaného skutku bylo podle stíhaných politiků nepochopitelné, nadbytečné a dehonestující. Podle policie bylo vše v pořádku, což si ale nemyslí Úřad pro ochranu osobních údajů, který s policií kvůli této praxi vede několik soudních sporů.

„Někdo by se měl zabývat tím, jak vysoké náklady pro policii tímto zbytečně vznikly,“ nadhodil obhájce čtveřice bývalých radních a poslanec za ČSSD Lukáš Pleticha.

Reklama

Výběr článků

Načítám